Lucia Žitňanská kilép a Most-Hídból

Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter és parlamenti képviselő kilép a Most-Híd pártból, illetve a párt frakciójából is. Ezt több, egymástól független forrás is megerősítette a szlovák állami hírügynökségnek.

A Kuciak-gyilkosság kivizsgálása, a rendőrség és a belügyminisztérium megbízhatósága, telekbotrányok miatti felelősségre vonás, a rendőrséget felügyelő szerv függetlensége, a vietnami vállalkozó elrablása, a sajtóval szembeni verbális támadások, a Közbeszerzési Hivatal élére történő kinevezés, a tudományos akadémia körül kialakult helyzet. Ez csak néhány eset azon ügyek és botrányok közül, amelyek miatt Lucia Žitňanská távozik a Most-Hídból. Az egykori igazságügy-miniszter minderről közösségi oldalán számolt be.

„Első látásra úgy tűnhetnek, hogy ezek az ügyek nem függnek össze. Együttesen azonban egy olyan képet tárnak elénk, amelyből az látszik, hogy a jogállamiság ennek a kormánynak nem prioritása. Nekem ugyanakkor meggyőződésem, hogy az elmélyülő bizalmi válságra való tekintettel prioritásként kellene kezelnie azt” – írta.

“Már a nyári szünet előtt bejelentettem, hogy nem fogok semmiféle választott funkciót megpályázni, és nem kívánok indulni a következő parlamenti választáson. Ma azonban elvesztettem az okot arra is, hogy fenntartsam pusztán formális kapcsolatomat a jelenlegi kormánykoalícióval. Ezért döntöttem úgy, hogy kilépek a frakcióból, és távozok a Most-Hídből” – tette hozzá a politikus. 

„Elfogadom a döntését. A közeljövő alighanem megmutatja, miért történtek így a dolgok” – reagált Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője Žitňanská távozására.

Hírdetés

„Az együttműködés nehéz minden koalícióban, és különösképpen az ilyen, ideológiailag sokszínű koalícióban. Ennek az együttműködésnek megvannak az írott és íratlan szabályai. Az utóbbi időben a párt, a frakció és Lucia Žitňanská nézetei ez utóbbiakról egyre inkább eltávolodtak. Lépését ennek az állapotnak a természetes kicsúcsosodásaként kezeljük. A döntését tiszteletben tartjuk, és egyben megköszönjük az együttműködést” – áll a Most-Híd reakciójában.

Žitňanská a DenníkN-nek elmondta, továbbra is a parlamentben marad, független képviselőként dolgozik tovább. Elárulta, Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével személyesen beszélt. “Tiszteletben tartotta döntésemet” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Bugár nem akarta meggyőzni a maradásról, azzal válaszolt, korrekt kapcsolatban válnak el, kettejük beszélgetésének tartalmára ezért nem térne ki.

Žitňanská 2014-ben a lépett be a Most-Hídba, azt követően, hogy elhagyta az egykor legerősebb jobboldali pártnak számító SDKÚ-t. Innen azért távozott Miroslav Beblavý-val együtt, mert nem tudott azonosulni a párt akkori vezetője, Pavol Frešo által képviselt irányvonallal.

Žitňanská a második Dzurinda-kormány idején (2002-2006) az igazságügyi minisztériumban államtitkárként kezdte politikai pályafutását. Akkor még a KDH jelölte őt erre a tisztségre. Később belépett az SDKÚ-ba, tagja volt a Radičová-kormánynak. 

2016-ban a Smer-SNS-Most-Híd-Siet kormány megalakulás után ismét az igazságügyi minisztériumot vezette. Tisztségéről idén mondott le, azt követően, hogy Peter Pellegrini vezetésével új kabinet alakult. Helyére Gál Gábor, a Most-Híd akkori frakcióvezetője került.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »