Ltp után: a kormány felturbózná a csokot

Ltp után: a kormány felturbózná a csokot

Gulyás Gergely szerint a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás. A kormány azt tervezi, hogy kiszélesíti a családi otthonteremtési kedvezményt, de lesz falusi csok is.

Szinte csak az állami támogatás volt a haszna azoknak, akik állami támogatással kötöttek lakástakarékpénztári (ltp) szerződést, ha ezt az állami támogatást levesszük, akkor sokszor negatív hozamokat láthatunk – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. Elmondta, hogy

a kormány még az idén fog dönteni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiszélesítéséről.

Úgy véli, hogy az a 70 milliárd forint, amennyit a kormány a lakáskasszákra költött, sokkal jobban hasznosulhat majd a csoknál.

A lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás

– közölte a miniszter.

Hírdetés

A kormány elfogadta a Magyar falu program koncepcióját – jelentette be Gulyás Gergely. A fejlesztéscsomag célja, hogy az 5 ezer fő alatti települések népességmegtartó képessége javuljon. Infrastrukturális fejlesztések mellett a betöltetlen háziorvosi praxisokra is koncentrálnak, felpörgetnék a falugondnoki programot, valamint döntenek majd a falusi csokról is.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a lakhatásra 30 milliárd forintot szánnak a programon belül, de erről további részleteket csak a csok kiszélesítése után tudnak közölni.

A miniszter beszélt arról is, hogy

a fővárosi utak aszfaltozására mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

Gulyás Gergely szerint az útfelújítások még ebben a kormányzati ciklusban megvalósulhatnak.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország a korrekt és fair megállapodás létrejöttében érdekelt a Brexitet illetően, fontos, hogy a lehető legszorosabb maradjon a kapcsolat az EU és Nagy-Britannia között. A brit belügyminiszter szavatolta, hogy az országban dolgozó magyaroknak akkor sem kell félniük, ha elmarad a megállapodás – közölte.

A határvédelem nemzeti és uniós kötelezettség is, nemcsak a nemzeti jogszabályok, hanem a schengeni egyezmény is erre kötelez, de ez nem változtat azon, hogy Magyarországnak és a többi országnak kell eleget tenni e kötelezettségnek, nem pedig valamilyen uniós hatalomnak – mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: a határvédelem szuverenitási kérdés, és Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ellássa ezt a feladatot. Szerinte hiába növelnék meg a Frontex létszámát, nem lenne alkalmas e feladat elvégzésére.

A Sargentini-jelentést illetően kifejtette: ez „politikai köntösbe öltöztetett” boszorkányüldözés, amelynek oka a migráció miatti véleménykülönbség.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »