Losoncon és Füleken karanténközponttá alakítanak két kollégiumot

Losoncon és Füleken karanténközponttá alakítanak két kollégiumot

Losoncon fogadásra kész, Füleken viszont még felújítás alatt áll a helyi szakkollégium, melyek az elkövetkező időszakban karanténközpontként fognak működni.

Besztercebánya megye vezetése, a belügyminisztérium kérésére, az első körben négy kollégiumot választott ki, hogy azok az új koronavírus elterjedésével kapcsolatos vészhelyzetben a külföldről visszatérő emberek karanténközpontjaként szolgáljanak. Losoncon az M. Rázus utcában lévő Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolát választották e célból.

Juraj Vitek, igazgató elmondta: a szakkollégiumban összesen 24 férőhelyet tudnak biztosítani.

„A kollégium korábban a távolabbról érkező diákok elhelyezésére szolgált, de ahogy megszakítottuk az oktatást, a tanulók hazaköltöztek. Az épületben nagyobb felújításra nem volt szükség, csupán alapos takarításra és fertőtlenítésre, amit mára sikerült elvégeznünk”- nyilatkozta, hozzátéve: a legnagyobb kihívást az alkalmazottak bebiztosítása jelentette.

„Többen jelentkeztek a munkára, akik közül az iskolázás elvégzését követően jónéhányan jelezték, hogy félnek, ezért mégsem vállalják. Végül a 25- 30 jelentkezőből két önkéntest és négy fizetett alkalmazottat sikerült bebiztosítani. Ők a beköltözők fogadásánál, a regisztrációnál, a testhőmérséklet mérésnél, az elszállásolásnál, az étel széthordásánál segédkeznek majd”– mondta.

Hírdetés

Fülek önkormányzata a médiából és a megye Facebook oldaláról értesült arról, hogy a helyi Ipari Szakközépiskola kollégiumában szintén karanténközpontot hoznak létre. Varga Attila, az intézmény igazgatója megerősítette, hogy a kollégium szobáit a használatba vételre készítik elő.

„A fenntartó felkérésére, az április 15-i határidőig, 30 személy számára alkalmas karantén központot alakítunk ki. Alapos festést, takarítást és fertőtlenítést igényelt az épület, melynek költségeit teljes mértékben a megye állta, illetve minden szobára bebiztosította a szükséges higiéniai eszközöket”- mondta az igazgató.

Ahhoz, hogy a központ lakói az alkalmazottakkal ne érintkezzenek, kiépítettek egy teljesen különálló bejáratot, illetve az épületet az iskolával összekötő folyosót szekrénysorral választják el.

„Az alkalmazottjaink közül csak egynek lesz állandó szolgálata, a többiek önkéntesek és brigádosok lesznek. A beköltözők napi háromszori étkezését egy helyi vállalkozó biztosítja”- fűzte hozzá.

Az igazgatók zárásként elmondták, a központ semmilyen formában nem fogja veszélyeztetni a város lakosságát. Az esetlegesen elszállásoltak nem kerülnek kapcsolatba a helyi lakosokkal, hiszen nem lesz szabad kijárásuk. A megye összesen nyolc városban jelölt ki karanténközpontokat, melyek maximálisan 478 személy számára biztosítanak férőhelyet. Az épületekben a 14 napos karanténra kötelezett személyeket helyezik el az új koronavírus-járvány megakadályozása érdekében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »