Lőrincz Tamás 17 év után szállította az olimpiai birkózó aranyat

Lőrincz Tamás 17 év után szállította az olimpiai birkózó aranyat

Tizenhét évet kellett várni a magyar birkózósportnak az újabb olimpiai aranyra. Utoljára Majoros István tudott nyerni 2004-ben, Athénban. Ezzel a magyar birkózósport megszerezte a 20. aranyérmét, azon az olimpián, ahol a klasszikus birkózósport utoljára szerepel a műsoron. Nemcsak az olimpia, hanem Lőrincz Tamás, immár friss olimpiai bajnokként búcsúzik a birkózástól, miután a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók döntőjében 2:1-re legyőzte a kirgiz Akszol Mahmudovot.

Lőrincz Tamás, 15 éves felnőtt karrierjét fejezi be olimpiai arannyal, úgy, hogy Tokióba világ- és Európa-bajnokként, a szám elsőszámú esélyeseként érkezett, már ha van értelme esélyesekről beszélni a birkózásban. Ott ahol elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, vagy a bírók részrehajlása. Márpedig ezt Tamás bőven megtapasztalhatta az előző olimpián, és talán ez adott neki erőt, hogy még öt évig folytassa, ez adott energiát, hogy újabb öt évig a napi dresszúrákat elviselje, mindent alávetve az olimpiai szereplésnek.  

Már csak az olimpiai arany hiányzott, ami egyrészt motiválhat egy sportolót, másrészt görcsössé is tehet.

Az olimpiára egy súlycsoportba már csak 16-an érkeztek, és ahogy mondják: nehezebb kikerülni az olimpiára, mint ott érmet szerezni. 

De Lőrincz Tamás nem akármilyen éremért érkezett.

Az első helyen kiemelt Lőrincz Tamás mérkőzés nélkül jutott a nyolc közé, ugyanis ellenfele nem mérlegelt. A marokkói Zied Ait Uagram már korábban bejelentette, hogy elkapta a koronavírust.

Másfél perc elteltével Lőrincz egy pörgetéssel és az aktivitással került 3:0-s előnybe. A japán nem tudta megszorongatni. A második három percben Lőrinczet küldte le a bíró, de Jabiku nem tudott akciózni, így Lőrincz 3:1-re győzött, és bejutott a legjobb négy közé!

Jobb lett volna, ha nem marad el az első meccsem, így tudtam, hogy nagyon nehéz lesz birkózni

– mondta Lőrincz Tamás a mérkőzés után, ecsetelve, hogy nem mindig egyszerű felvenni a versenytempót.

Hírdetés

Másfél perc után Tamást a parterbe küldték (0:1), de felállt a félemelésből. A második három percben Geraejt is leküldték (1:1), és Lőrincz innen forgatta meg (3:1), ráadásul az iráni elkövetett egy lábfaultot is (5:1), majd elbukta a challange-ét is (6:1).

Az előny tudatában paszívabban küzdő Lőrincet újra leküldték a talajra, ahol most majdnem visszaadta az iráni amit adott. Annyi volt a különbség, hogy Lőrincz nem kockáztatta meg a chalange-ot, így az állás 6:5 maradt, ezt kellett kibekkelni a megmaradt jó fél percben.

Lőrincz Tamás ellenfele az aranycsatában a mindössze 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudov volt – 2016-ban 69 kilóban kadétvilágbajnoki, 2018-ban 72 kilóban Ázsia-bajnoki címet ünnepelt, s utóbbi évben a második helyen zárta az Ázsiai Játékokat. Akzsol Mahmudov lehetett volna az első kirgiz olimpiai bajnok.

Az első perc valódi akció, pont nélkül telt, majd további fél perc múlva Lőrinczet leküldték a szőnyegre (0:1).  Mahmudovnak nem volt komolyabb esélye a támadásra, Lőrincz szinte rögtön felállt. Ezután mindeketten próbáltak fogást keresni, fogást bontani minimális kockázatvállalással.

 A második menetben a kirgiz aktívabban kezdett, de Lőrincz nem hagyta túl sokáig dominálni. Tamás megpróbált egy támadást derékra, a kirgiz pedig kilépett a szőnyegről (1:1), és végre jött a a kirgiz figyelmeztetése passzivításért (2:1). Próbálkozott a magyar birkózó, de a kirgiz viszonylag hamar felállt. Ezután gyenge két perc volt hátra, mind a ketten próbálkoztak akcióval, de szinte azonnal bontották is a fogásokat. A szurkolónak nehéz volt kivárni a lepergő másodperceket, és gondolom Lőrincznek sem volt könnyebb.

Első nyilatkozata, mint egy gyakorlott olimpiai bajnoké:

Hihetetlen! Hihetetlen, hogy megadatott egyáltalán az, hogy kijutottam a negyedik olimpiámra majdnem 35 évesen. Nem akarom elhinni! Annyira boldog vagyok. Nagyon örülök, hogy itt lehettem és győzni tudtam, és nagyon jó volt látni a családomat egy pillanatra a kamerában. Hihetetlen élmény

De ne várjunk komoly elemzéseket egy ilyen győzelem után. Azért elmondta, hogy miképp is tudta kizárni azt, hogy az utolsó birkózása egy olimpiai döntő lesz:

Talán a rutin. Csak arra gondoltam, hogy nem lehet, hogy elveszítsem azok után, hogy az iránit sikerült legyőznöm. Az akkora erőt adott, hogy nem állíthat meg senki. Nagyon boldog vagyok, hogy ez megadatott, és fel sem fogom.

Ezek az öröm szavai, a bajnoké és a mi örömünkké. És a birkózók, a Lőrincz testvérek még nem hagyták abba, ugyanis testvéréhez hasonlóan Lőrincz Viktor is olimpiai döntős, holnap érte is szoríthatunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »