„Lopásalapú kormányzás van” – sok Fidesz-szavazó is így gondolja

„Lopásalapú kormányzás van” – sok Fidesz-szavazó is így gondolja

A Fidesz-szavazók egyharmada is korruptnak tartja az kormányt. A Medián csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásában a válaszadók 60 százaléka értett azzal egyet, hogy a pénzügyi visszaélés Magyarországon felülről, központilag, rendszerszerűen szervezett tevékenység.

„Ha nem leszünk észnél, még azok fognak bennünket korrupcióval vádolni, akik szétlopták az országot” – intett éberségre tavalyi évértékelőjében Orbán Viktor. Akkor éppen csak elcsitultak a korrupciós vádak miatt indult amerikai kitiltási ügy hullámai.

A múlt héten Kósa Lajos már arról számolt be Tusnádfürdőn, hogy szerinte az Orbán-kormány tette a legtöbbet a korrupció felszámolásáért. A Medián friss kutatása azt mutatja, a közvélemény egy részét nem sikerült meggyőzni: a megkérdezettek kétharmada szerint ugyanis az Orbán-kormány nagyon korrupt, a válaszadók 60 százaléka pedig úgy véli, a korrupció Magyarországon központilag, rendszerszerűen szervezett tevékenység.

„Minden kormánynak elemi érdeke és kötelessége fellépni minden lehetséges formában a korrupció ellen. Magyarországon is az elmúlt hat évben komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a korrupciót minél kisebb mértékűre szorítsuk vissza. Új közbeszerzési törvényt fogadtunk el, mely sokkal szigorúbban lép fel a kiskapuk bezárása vagy a visszaélések elkerülése végett. Teljesen korrupciómentessé egyik állam sem tudott lenni az elmúlt években, évtizedekben” – fogalmazott Varga Mihály.

A Medián kutatása szerint a válaszadók mindössze 15 százaléka tartja kizártnak, hogy Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna Orbán Viktor strómanjai lennének. Vagyis a nagy többség szerint hatalmas üzleti nyereségük jelentős részét valójában a miniszterelnöknek adják tovább. „Magyarország leggazdagabb embere Orbán Viktor, akinek a vagyona strómanjain keresztül több mint 205 milliárd forint” – állítja Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

A kutatás szerint a kormányra nagy vagy nagyon nagy mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. „Központilag vezérelt korrupció zajlik az országban, lopásalapú kormányzás van. A korrupció ellenében szelektív módon lépnek fel, erről beszélnek az emberek az utcán, ezt hallom nap nap után bizonyos közösségekben” – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

A politológus azt mondja, a korábbi kutatások is azt mutatják, a választók alapvetően minden pártot korruptnak tartanak. „Bár minden politikai erőt nagyon korruptnak látnak a magyar választók, nem ezt teszik a döntéseik alapjává. Azt mondják, úgyis mindenki korrupt, kormányozzon az, aki a sok korrupt párt közül a legjobban tud kormányozni. Most ennek a pártnak a Fideszt látják, ez nem változott az elmúlt években” – fejtette ki Juhász Attila, a Political Capital munkatársa.

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint egy most vasárnapi voksoláson a Fidesz 44, a Jobbik 21, az MSZP 12, a DK 8, az LMP pedig 7 százalékot szerezne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »