Lopakodó neonácizmus miatt aggódik Zeman – a Tisót ünneplő Kotlebáék és cseh haverjaik vágták ki nála a biztosítékot

Milos Zeman cseh államfő szerint nagyon oda kell figyelni a neonácizmusra, amely "lopakodva" kezdi veszélyeztetni a cseh és a szlovák társadalmat.

"Ha valaki egy háborús bűnöst és gyilkost ünnepel a második világháború idejéből, az objektív módon maga is neonácivá válik" – jelentette ki Milos Zeman szombaton a közép-csehországi Lidicében a település fasiszták által történt megsemmisítésének 74. évfordulóján elmondott beszédében. Zeman szerint ilyen "neonáci párt" a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk-Néppárt (LS-NS), amelynek parlamenti képviselői a közelmúltban Pozsonyban egyebek között fekete kitűzővel emlékeztek meg Jozef Tisóról, a "fasiszta szlovák állam" elnökéről, akit 1945 után háborús bűnösnek nyilvánítottak és kivégeztek.

Csehországban ehhez hasonló "neonáci párt" a Tomás Vandas által vezetett Szociális Igazságosság Munkáspártja (DSSS), amely nem tagja a parlamentnek – fejtette ki Milos Zeman, s hozzátette: értesülései szerint a két párt együttműködik.

"Aki aktívan támogatja a neonácizmust, akár a szomszédos országban is, az objektív módon maga is neonácivá válik" – szögezte le a cseh elnök a DSSS címére.

Milos Zeman úgy véli: a neonácik azon élősködnek, hogy a politikusok nem képesek nevén nevezni korunk legfontosabb és égető problémáit. Harcolni kell ellenük, mert komoly veszélyt jelentenek a társadalomra, még ha ezt ma nem sokan látják is, vagy nem akarják is látni. "Lidice tragédiája arra kötelez bennünket, hogy ne csak emlékezzünk a múltra, hanem aktívan harcoljunk is a neonácizmus ellen" – hangsúlyozta az államfő.

Mindkét, Milos Zeman által neonácinak minősített párt azonnal visszautasította az államfő kijelentéseit.

Tomás Vandas szerint Zeman minősítése "sértő és megalapozatlan", s ezért bocsánatot kellene kérnie a DSSS tagjaitól. "Például az, amit az elnök ma mond a migrációról, azt mi már évekkel ezelőtt mondtuk. Tehát igazunk van" – üzent az államfőnek a DSSS elnöke, aki szélsőséges tevékenysége miatt már börtönben is ült.

"Egyáltalán nem vagyunk neonácik. A cseh elnök sosem tárgyalt velünk, nézeteinket csak a bulvársajtóból ismeri. Véleményét mi is csak a bulvársajtó szintjén tudjuk kezelni" – reagált a tót partlamenti párt szóvivője a cseh államfő kijelentésére.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »