London az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb ülését kezdeményezi Szíria miatt

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb ülését kezdeményezte, miután a szíriai rezsim nem tett eleget a BT legutóbbi tűzszüneti felhívásának – közölte hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter.

Johnson a londoni alsóházban, sürgősséggel beterjesztett képviselői kérdésre válaszolva elmondta: utasította a brit ENSZ-képviseletet a Biztonsági Tanács újbóli összehívására annak megvitatása végett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem hajlandó teljesíteni az azonnali tűzszünetről szóló 2401-es BT-határozatban foglaltakat.

Alsóházi felszólalásában Johnson elmondta azt is, hogy bekérette a külügyminisztériumba Oroszország londoni nagykövetét, és beszámolót kért tőle arról, hogy Moszkvának milyen tervei vannak a Biztonsági Tanács tűzszüneti határozatának érvényesítésére.

Külföld MTI Több civil áldozata van a hétfői légicsapásoknak Kelet-Gútában Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tűzszünetre vonatkozó határozat haladéktalan betartását követelte.

A brit külügyminiszter a beszélgetésről nem közölt részleteket, de elmondta: Oroszországot minden befolyásának latba vetésére ösztönzi annak érdekében, hogy az Aszad-rezsim kezdjen tárgyalásokat, és tegyen lépéseket a béke felé.

Boris Johnson hangsúlyozta felszólalásában, hogy a brit kormány szerint Szíriában csakis politikai rendezés biztosíthatja a pusztítás befejeződését. Hozzátette: meggyőződése, hogy a politikai rendezés lehetséges, ha megvan hozzá az akarat.

http://mno.hu/

A nemzetközi közösség ebben egységes, és Oroszország is kifejezésre juttatta, hogy politikai rendezést szeretne elérni Szíriában az ENSZ égisze alatt. A haladás útjában egyedül az Aszad-rezsim áll – mondta hétfői alsóházi beszámolójában a brit külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »