Lomnici: hátrált a kormány, ameddig lehetett

A terrorellenes törvénycsomag a magyar emberek biztonságát szolgálja. Ezt Lomnici Zoltán alkotmányjogász mondta az M1-en. Szerinte a törvényre azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabályok nem alkalmasak arra, hogy megoldjanak egy terrorhelyzetet.

Kormánypárti képviselők kedden benyújtották az Országgyűlés elé az alaptörvényt módosító javaslatukat, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelésével szükség esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

A javaslatot ahhoz a terrorellenes csomaghoz nyújtották be, amit szerdán kezdett tárgyalni a parlament.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a módosító indítványra azért volt szükség mert az eddigi különleges jogrendi állapotokat nem kifejezetten arra a helyzetre szabták, hogy esetleg terroristák részéről belső támadás éri Magyarországot.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta: azoknak az álláspontját osztja, akik azt mondják, hogy a kormányzatnak az ellenzék „nem feltétlenül felelős magatartása miatt” hígítania kellett az álláspontját.

Példaként említette, hogy a terrorveszélyhelyzet kihirdetése a tervezett 60 nappal szemben csak 15 napra lesz lehetséges, ráadásul kell majd hozzá egy kis kétharmados országgyűlési felhatalmazás, vagyis az ülésen éppen jelen lévők kétharmadának jóváhagyása is.

„Ameddig lehetett, hátrált a kormány”

Lomnici szerint a terrorellenes törvénycsomag így is hatékony lesz, mert egyrészt a 15 nap meghosszabbítható, másrészt pedig  ez alatt a 15 nap alatt a kormány rendeleteket hozhat majd.

„Ilyen helyzetben gyors és akut beavatkozásokra van szükség, nem életszerű, hogy mindenhez a parlament felhatalmazását kérjék”  – tette hozzá.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ezek a rendeletek nem írhatnak majd felül egyéb, sarkalatos törvénybe foglalt rendelkezéseket.

Fontosnak nevezte, hogy a büntető törvénykönyvbe a terrorcselekményre felhívás buzdítás, vagy éppen terrorcsoport szervezése, vagyis egy átfogó, a magyar emberek és a polgárok biztonságát garantálni hivatott jogintézmény születhet.

„Ameddig lehetett hátrált a kormányzat, de van egy minimum, amit meg kellett, hogy tartson, és ez megvalósult” – fogalmazott a Ma este műsorában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »