Lomnici: Ez csak a jéghegy csúcsa

A Demokratikus Koalíció és az MSZP tekintetében a Human Operator Zrt. kapcsán felmerülhetett annak a lehetősége, hogy kiszerveztek diákmunkát, és ily módon fogadtak el tiltott pártfinanszírozást – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alkotmányjogász szerint az Állami Számvevőszék által feltárt jogsértések csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a törvényi tilalom ellenére a Jobbik 331 millió forint 660 ezer forint összegben fogadott el nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást. A pártnak 15 napot az ÁSZ arra, hogy ez visszafizesse, továbbá büntetésként ekkora összeggel csökkentik a Jobbiknak járó állami támogatás mértékét. Ez a Magyar Államkincstár közleménye szerint júliustól kezdik csökkenteni. Vona Gábor pártelnök közölte: a Jobbik önként nem fogja kifizetni a bírságot.

Jogállami eljárás

Az ÁSZ a vizsgálat lefolytatása után átadta az intézkedés jogát az államkincstárnak, amely, ha valóban nem fizet a Jobbik, akkor a NAV-hoz fordulhat. Az adóhatóság élhet inkasszóval, adók módjára behajthatja a büntetést. Ennek a sorrendje: a vagyoni, az ingatlan és ingó végrehajtásra vonatkozhat – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán.

Hírdetés

Az alkotmányjogász „óriási csúsztatásnak” minősítette azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint az ÁSZ döntésével szemben semmilyen jogorvoslatnak nincs helye. Ez nem pontos, mert a döntésben benne van az is, ami a jogkövetkezmény (inkasszó), azzal szemben pedig bírósághoz lehet fordulni. Ez egy teljes mértékben jogállami processzus – emelte ki.

Szerinte „nagyon fájó”, hogy az ellenzék olyan intézményt támad, amely csak a vonatkozó jogszabályokat tartja be, ezért „döbbenetes” hogy csak egyetlen párt jelezte, hogy jogkövető magatartást kíván tanúsítani – magyarázta arra utalva, hogy a Jobbikon kívül több pártnál is jogsértéseket talált az ÁSZ.

Csak a jéghegy csúcsa

Az alkotmányjogász szerint a DK és az MSZP tekintetében a Human Operator Zrt. kapcsán felmerülhetett annak a lehetősége, hogy kiszerveztek diákmunkát, és ily módon fogadtak el tiltott pártfinanszírozást.

Úgy vélte, amit megtudhattunk a pártokról a mostani ÁSZ-vizsgálat eredményeként, az csak a jéghegy csúcsát jelenti. A jogsértéseket ki kell vizsgálni, az ÁSZ nemcsak a NAV-hoz, hanem az ügyészséghez is fordulhat – hívta fel a figyelmet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »