Lobbizik a kormány a jövő évi ENSZ-közgyűlés elnökségéért

Lobbizik a kormány a jövő évi ENSZ-közgyűlés elnökségéért

Egy szeptemberi döntéshez rendeltek összegeket egy kormányhatározatban.

A kormány szeptemberben döntött arról, hogy mit képviseljen a magyar küldöttség az Egyesült Nemzetek idei közgyűlésén (például azt, hogy az ENSZ nem volt hatékony a pandémia elleni küzdelemben, a szervezet tartózkodjon a Globális Migrációs Kompaktra, valamint a Globális Menekültügyi Kompaktra történő hivatkozások bármilyen, akár rejtett utalástól). Abban a határozatban szerepelt, hogy jó lenne megszerezni a jövő évi közgyűlés elnöki tisztségét, amit egyébként idén Abdulla Shahid, a Maldív-szigetek külügyminisztere tölt be – emlékeztet a hvg.hu.

Hírdetés

A lap ismerteti egy pénteki kormányhatározat tartalmát, amelyben idén 25, jövőre 67 millió forintot fordítanak „az elnöki poszt elnyerése érdekében szükséges kampányra”.

Ha pedig sikerülne elnyerni, a következő két évben 660 millió forintot költenének „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére”.

  • Az összes tagállam képviselőinek részvételével évente egy rendes ülésszakot tartó ENSZ közgyűlésben minden országnak egy-egy szavazata van.
  • A tanácskozások csúcspontja a szeptemberi általános vita szokott lenni, amelyen az állam- és kormányfők is részt vesznek.
  • A közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára nagy megtiszteltetés és presztizsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást.
  • Magyar diplomatát eddig egyszer választottak erre a feladatra: 1982-1983-ban Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »