LMP: megkésett és kevés a nyugdíjasok pluszjuttatása

Az LMP kevesli és megkésettnek tartja a jövő évi 1,6 százalékos nyugdíjemelést, valamint az időseknek nyújtandó fejenkénti 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: a jegybanki alapítványok megszüntetésével nyert 250 milliárd forintból például akár havi százezer forintnyi utalványt is adhattak volna az időseknek.

Kijelentette: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kérdésére nem tudott választ adni arra, milyen számítás támasztja alá az 1,6 százalékos emelést.

Az LMP szerint hibát követett el a kormány akkor, amikor a reálbér-emelkedést kivette a nyugdíjemelés számításából, és a nyugdíjakat inflációkövetővé tette. Ez utóbbi esetben ugyanis a nyugdíjasok nem részesülnek a gazdasági növekedésből.

Sérelmezte az egységes nyugdíjemelést is. Ez tovább növeli a nyugdíjasok közötti különbséget, ezért differenciált emelésre van szükség a rászorultság figyelembevételével – érvelt Schmuck Erzsébet.

Hozzátette, az LMP rugalmasabbá tenné a nyugdíjrendszert, hogy aki dolgozna, megtehesse ezt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »