Ljasko: Havonta 10 millió oltást tudunk elvégezni

Viktor Ljasko, Ukrajna egészségügyi tisztifőorvosa úgy véli, hogy az Egészségügyi Minisztérium a Függetlenség napjáig képes lesz beoltani koronavírus ellen a felnőtt ukrán lakosság felét.

Ezt a feladatot Volodimir Zelenszkij elnök tűzte ki.

Az elmúlt majdnem három hónapban az ország lakosságának csak 2%-a kapott oltást – ez 882,6 ezer ember, ebből mindkét injekciót valamivel több, mint 1,9 ezren kapták meg.

Az egészségügyi miniszterhelyettes az egyik ukrán hírportálnak adott interjúban arról beszélt, hogy az Egészségügyi Minisztérium hogyan akarja teljesíteni az oltási tervet a következő három hónapban.

„Nemzeti oltási tervünk van, amely előírja, hogy 2021 végéig be kell oltanunk a felnőtt lakosság 70%-át.  

Hírdetés

Ez körülbelül 24 millió ukrán polgár, akiknek 48 millió adag vakcinára van szükségük a teljes védettséghez” – idézte Ljasko szavait a Golos.ua információs hírügynökség.

Elmondása szerint ehhez országszerte havonta 5,6 millió oltás elvégzésére van szükség.

A tisztifőorvos megjegyezte, hogy az Egészségügyi Minisztérium ellenőrizte kapacitását, amikor 364 ezer adag AstraZeneca oltást kaptak. A húsvéti ünnepek kezdetén további 1700 oltási pont nyílt meg – e két nap alatt 70 ezer és 74 ezer oltást adtak be.

„Vagyis a rendszer körülbelül napi 100 ezer oltást képes elvégezni.  

Ez csak az érintett pontokra vonatkozik, amelyek 60%-a nyitott. Amikor mind a 3200 pontot és 500 mobil csapatot bevonzzuk a munkába, az oltások száma jelentősen megnő. Tervezünk további oltási központok megnyitását is az egymillió feletti lakosú városokban. Körülbelül havi 10 millió oltást tudunk elvégezni. Most csak az oltások elérhetősége a kérdés” – állította Ljasko.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »