Liviu Dragnea elhatárolódott Tudose „fellógatós” kijelentésétől

Liviu Dragnea elhatárolódott Tudose „fellógatós” kijelentésétől

Nyilvánosan elhatárolódott a maga és alakulata nevében Liviu Dragnea, a kormánykoalíció vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden Mihai Tudose volt miniszterelnök magyarokat fenyegető korábbi nyilatkozatától.
Dragnea az RMDSZ képviselőivel folytatott egyeztetés után a parlamenti folyosón várakozó újságírók előtt azzal magyarázta eddigi hallgatását, hogy Tudose nyilatkozatának elhangzásakor nem akarta a PSD-n belüli akkori feszültséget befolyásolni.

A pártján belüli hatalmi harcok miatt egy hete lemondatott Mihai Tudose egy január 10-i tévéműsorban – egy zászlóállításra utaló hasonlat révén – áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat. A vezető román politikusok közül eddig csak Viorica Dăncilă PSD-s európai parlamenti képviselő, kijelölt kormányfő határolódott el, de még azelőtt, hogy miniszterelnöknek jelölték volna.

Hírdetés

Liviu Dragnea kedden elmondta, hogy már a nyilatkozat napján Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során kifejtette álláspontját Tudose kijelentéséről.

Mihai Tudose volt miniszterelnök halálbüntetésre és a székely zászlóra vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban a PSD elnöke azt válaszolta az újságíróknak, hogy „nagyon könnyű botrányt csinálni és viszályt szítani”.

„Nagyon feszült volt a helyzet, de most nyilvánosan is kijelentem, elhatárolódunk ezektől a nyilatkozatoktól, nem értünk egyet a halálbüntetés bevezetésével (…) Még ha mást is akart kifejezni, a hatása pusztító volt. (…) A centenárium éve van, és mindannyian kezdeményezhetünk olyan projekteket, amelyek összekapcsolnak bennünket (…) Nagyon könnyű botrányt csinálni és viszályt szítani” – idézte Dragneát az Agerpres hírügynökség. A politikus hozzátette, hogy az autonómia témája nem került szóba a keddi egyeztetés során.

Liviu Dragnea nyilatkozata arra is vonatkozot, hogy Mihai Tudose a bukaresti pedofil rendőrre utalva korábban úgy fogalmazott: a hasonló bűncselekmények elkövetői számára a halálbüntetés sem elég.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »