Litvánia egyszerűen elutasítja a fehérorosz határon át érkezők menedékkérelmeit

Litvánia szinte kivétel nélkül elutasítja a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlók menedékkérelmeit, a vilniusi bevándorlási hatóság pénteki tájékoztatása szerint az idei évben érkezett nagyjából 4200 migránsból mindössze hatnak biztosítottak menedéket.

"Összességében lezárjuk a menedékkérelmi eljárásokat. A legutolsó menedékkérők december végéig vagy január elején számíthatnak ügyük elbírálására" – jelentette ki Evelina Gudzinskaite, a balti ország bevándorlásügyi hatóságának vezetője a litván közszolgálati rádióban.

Az elutasított menedékkérők mintegy fele fellebbezett a hatóság döntése ellen. Gudzinskaite közölte, hogy az első öt migráns a héten vehette kézhez a végleges és ezzel jogerős döntést, így őket most kitoloncolják hazájukba. Mindemellett hozzátette, hogy a bonyolultabb ügyeket a végére hagyták, így a befogadott menedékkérők száma még emelkedhet valamelyest.

Hírdetés

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják a fehérorosz elnököt, hogy utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt.

Litvánia augusztus óta már a határon visszatoloncolja a határsértőket, emellett kerítést kezdett építeni a Fehéroroszországgal közös határán.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »