Lila olvadás

Lila olvadás

Sikeresen terjeszkedik tovább a magyarországi baloldali ellenzék romjain a Gyurcsány-Dobrev-klán, ezt pedig nem kizárólag azért mondom, mert pont ma jelentették be a DK TV indulását, amelyről ugyan még korai bármit is mondani, de mindenképpen figyelemreméltó, hogy amíg a többi baloldali párt a létéért küzd, a DK televíziócsatornát indít, amely hiába online, anyagi és humánerőforrás tekintetében is egy megterhelő, merész kezdeményezés. A televízió mellett a baloldalon pozitív fogadtatásra lelt az árnyékkormány ötlete, de a két hónappal ezelőtti publikációm témája, a meggyengült baloldali mikropártok felzabálása is remek ütemben halad. Ha minden így megy tovább, a 2024-es önkormányzati választásokra, de legkésőbb a 2026-os országgyűlésire tényleg a DK marad az egyetlen állva maradt balliberális párt Gyurcsány és nem mellesleg Orbán legnagyobb örömére.

Annak ellenére, hogy korábban pont a ballib körökben terjedt a Momentum Messiás-legendája, ennek a pártnak a legszembetűnőbb az olvadása, jegyzem meg, azért, mert a lilák maradtak az egyetlenek, amelyekről egyáltalán le lehet még olvasztani valamit. Októberben egy súlyos veszteség, az újpesti polgármester, Déri Tibor távozása rázta meg a pártot, aki a Momentum egyik legrégebbi tagja volt, mégis úgy érezte, hogy „valami végérvényesen megváltozott ebben a politikai közösségben”. Ennyi azonban nem volt elég számára, hozzácsapódott a DK fővárosi frakciójához, biztos, ami biztos alapon.

Azonban nem Déri volt az ősz egyetlen renegátja, a minap Bodrozsán Alexandra, a Momentum egyéniben győztes kecskeméti önkormányzati képviselője mondta be az unalmast, így a Momentum képviselet nélkül maradt a megyeszékhelyen. Ő azonban fiatalos hevülettel nem sokáig maradt „hajadon”, már be is lépett a DK-ba.

Ezek önmagukban még nem lennének túl érzékeny veszteségek, ha egy Fidesz méretű pártról beszélnénk, ám a Momentumnál, ahol nagyhangúan „politikai generációváltást” terveznek, amelynek nagyjából most kellene kibontakozni, eléggé sután jön ki, hogy akkor fogyatkozik a közösség, mikor pont, hogy épp felszálló ágban kellene lennie. Utóbbi persze nem meglepő. Értelemszerűen nem látunk bele a liberális párt belső működési rendjébe, de az szemmel látható, hogy köreikben az egyetlen ember, akinek van bármiféle politikai víziója, vagy egyáltalán fogalma arról, hogy mit csinál, az Donáth Anna. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyet kell érteni vele, de már önmagában az, hogy terjedelmes politikai cikkeket, tanulmányokat képes megjelentetni, vagy egyáltalán véleményt formálni, amit fel is vállal, már kiemeli 2022 teljes politikai mezőnyéből. Azonban mivel párttársaira ez egyáltalán nem érvényes, ez az egy fős attrakció nemhogy a „generációváltáshoz” kevés, de szemmel láthatóan a régi motoros DK úgy tapossa el, ahogy nem szégyelli.

Érdemes jobban átnézni Bodrozsán indoklását: „Önkormányzati képviselőként szívügyem és hivatásom is egyben a kecskemétiek érdekeinek eredményes és hatékony képviselete. Ehhez egy olyan szövetségesre leltem, aki biztosítja a szervezeti és szakmai támogatást a további fejlődéshez, és a helyi építkezéshez.”

Hírdetés

Ez a szövetséges a DK, amely a képviselő szerint a város jövőjének (s gondolom én, Bodrozsán karrierjének) fő letéteményese.  Leegyszerűsítve, karriert és előmenetelt már a DK-tól remél a fiatal hölgy, és nem a „feltörekvő, újgenerációs” Momentumtól.

A közelgő 2024-es önkormányzati választások szemszögéből mindez azért lényeges, mert a politikai terepasztal milyensége merőben függ majd attól, a balliberális oldal miként méretteti meg magát. Marad-e az „összefogás” és „civil szervezetek” mögé bujkálás, vagy önállóan vágnak neki a pártok, már amelyik még életben lesz addig. Erre megfelelő átmenetet nyújthat nekik a koordinálás, ám ez elmérgesedett helyzet esetén értelemszerűen nem jöhet szóba. Persze az is lehet, hogy nyitott kapukat döngetünk, ebben a tempóban ugyanis befejezheti a DK a „nagy zabálást” akár 2024-ig is.

Könnyen lehetséges tehát, hogy hosszútávon (pár év) a Fidesz, a DK és jobboldali ellenzékként a Mi Hazánk Mozgalom marad a három ütőképes párt, miután az idei parlamenti választásokon sikerült rést ütni a kétpólusú politikai berendezkedés pajzsán. Ez azonban politikai felelősség is, további sikerek pedig csak következetességgel és határozott világnézeti alapokkal érhetőek el.

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info

Ui.: Mindezek fényében Stummer „Stumi” János november idusán hozott döntése, miszerint belép a Momentumba, eléggé kétséges, már, ami a sikert illeti.

De mondhatnánk úgy is, hogy le van maradva, mint az Internet Explorer. Minden rossz előjel ellenére ő azonban rendkívül motivált, meglátjuk, tényleg „őt igazolja-e az idő”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »