Liget Budapest: nem szennyezett a Városligeti tó vize

Nem szennyezett a Városligeti tó vize, a kacsák elpusztulását nem a vízminőség okozta, hanem feltételezhetően betegség – közölte a Liget Budapest Facebook-oldalán kedd este.

A tájékoztatás szerint hétfőn kora este a Katasztrófavédelem ügyeletese, a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei és Városliget Zrt. munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a Városligeti tó Vajdahunyad vár déli részén található öblében a víz sötétzöld színű, felszíne uszadékos, elpusztult tőkésréce teteme lebeg a felszínén. Halpusztulásra utaló jel azonban nem volt.

Összesen tizennégy elpusztult vadkacsát távolítottak el a Városligeti tó Várárok felőli részéből. A szakemberek a tó teljes felületét átvizsgálták, de máshol nem tapasztaltak hasonló jelenséget sem a vadkacsák, sem más állatfajok tekintetében.

A Fővárosi Csatornázási Művek Környezetvédelmi Osztálya Mintavételi csoportjának szakemberei a Városligeti tó kérdéses területén mintát vettek. A vízminta eredményei jó vízminőségű besorolásba tartoznak, amely alapján beavatkozásra vagy vízcserére nincs szükség.

A Liget Budapest közlése szerint a vadkacsák elpusztulásának okát az elhullott tetemek vizsgálata után lehet csak pontosan meghatározni.

Korábban az Alfahír is beszámolt arról, hogy rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, mivel a Liget Budapest hétfő este azt közölte a Facebook-oldalán: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a városligeti tó vizébe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »