Líbiába csoportosítja át magát az Iszlám Állam

Egy amerikai hadseregtábornok szerint az elmúlt egy évben megduplázódott, mintegy hatezerre nőtt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyvereseinek száma Líbiában, de velük szemben a helyi milíciák igyekeznek féken tartani a szélsőségesek térnyerését. Az észak-afrikai országban továbbra is inkább a káosz jellemző, habár úgy tűnik, a hatalmi ágak kettősségének lassan vége.

Az amerikai haderő afrikai műveleteiért felelős főtisztje elmondta: az IÁ nyolc helyen vetette meg a lábát Irakon és Szírián kívül, Líbiában a legerősebb ezek közül.

Már kétszer bombázták az ISIS-t

Nem tudnak mit kezdeni a nyugati államok a líbiai káosszal. Francia olasz és amerikai politikusok szinte hetente közli, hogy hamarosan hadműveletet indítanak az Iszlám Állam ellen .  Legutóbb a NATO szóvivője igérte meg,hogy fokozzák jelenlétüket a térségben és erőteljesebb harcot fognak folytatni a terroristák ellen.

Az egyik amerikai táborno szerint már két alkalommal hajtottak végre amerikai gépek Líbiában légicsapást az IÁ fegyveresei ellen, ám egyelőre csak olyan esetben lépnek akcióba, ha közvetlen fenyegetést jelentenek amerikai érdekeltségekre.

A parancsnok kitért arra is, hogy további katonai segítségnyújtás akkor jöhet szóba, ha feláll a líbiai nemzeti egységkormány.

A nyugatak köszönhető a líbiai káosz

Az IÁ líbiai megerősödésének egyik oka, hogy az országban Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag káosz uralkodott, és fegyveres milíciák harcoltak egymással, hogy minél nagyobb befolyásra tegyenek szert.

A nyugati hatalmak és több arab ország köztük Szaúd-Arábia Katar és az Emirátusok légitámadásokkal és fegyverekkel segítették a fegyveres milíciákat Kadhafi ellen.

Jelenleg a Líbia „elszomálizálódott”. Két kormány müködik több tucat fegyvees milícia és tábornok magánhadserege osztotta fel egymás között az országok, és egyre erőteljesebb az Al-Kaida és az Iszlám Állam jelenléte az országban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »