Líbia nem repes Orbán ötletétől

Líbia nem repes Orbán ötletétől

Nem tetszik a líbiai egységkormánynak Orbán Viktor ötlete. Brüsszel szerint pedig a magyar kormányfő javaslata a líbiai menekülttáborról jogilag megalapozatlan.

Bécsben tanácskoztak a hétvégén a migráció megfékezéséről azoknak az országoknak a vezetői, amelyek a balkáni útvonalon fekszenek. A magyar miniszterelnök az Európai Unión kívül, Líbiában húzna fel egy gyűjtőtábort a bevándorlóknak.

„Kell egy líbiai kormány, amelyik azt mondja, hogy rendelkezésünkre bocsát egy partszakaszt, ott menekülttábort hozhatunk létre, megengedi, hogy Európából fegyveresek érkezzenek oda, és körülvegyék ezt a nagy menekülttábort, akár több millió embert, megengedi, hogy oda élelmiszerszállítmányokat vigyünk, megengedi, hogy iskolákat építsünk, megengedi, hogy kórházakat építsünk, és azokat működtető európai emberek odamenjenek. Ehhez kellene a líbiai kormánytól egy engedély, csak most nincs líbiai kormány” – mondta korábban a miniszterelnök.

Líbia szétesett, miután 2011-ben az észak-afrikai ország diktátorát, Kadhafit kivégezték. A Nyugat az áprilisban alakult egységkormányt támogatja, amely arra szólította fel Magyarországot és az Európai Uniót, hogy tartsa tiszteletben az ország területi egységét. Az Európai Bizottság szóvivője szerint a magyar miniszterelnök javaslata jogilag megalapozatlan.

„Ismerjük az elhangzottakat, de a bizottság nem kommentálja a tagországok politikusainak kijelentését. Általában véve azt mondhatom, hogy a hatályos az uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek feldolgozását az unió területén kívül. Jelenleg ez a jogi helyzet” – mondta el Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »