„Liberté, Égalité, nu Amnestié”: ilyen volt a hétfõ esti kolozsvári tüntetés

„Liberté, Égalité, nu Amnestié”:  ilyen volt a hétfõ esti kolozsvári tüntetés

A Kolozsvári Korrupcióellenes Ernyő (Umbrela Anticorupție Cluj) nevű civil szervezet kormányellenes tüntetést szervezett január 21-én 19 órától a Memorandisták emlékművénél. Az apropó az volt, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter vasárnap este egy interjúban bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a szerintük „törvénytelenül” létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak.

A Facebook-oldalon meghírdetett megmozdulásra több mint 300 személy jelezte a részvételt, viszont a megjelentek száma alig érte el a 150 főt.

Gyülekező a Memorandisták emlékműve előttGyülekező a Memorandisták emlékműve előtt

A tüntetők viszonylag békésen kezdték a demonstrációt, kormányellenes jelszavakat és rigmusokat skandáltak, majd a Deák Ferenc utcán elindulva a Román Nemzeti Színház írányába vették az irányt, majd ott balra fordulva a Türr István út irányába (B-dul 1 Decembrie 1918) indultak.

Elindulnak a tüntetők Elindulnak a tüntetők

A tüntetők a kolozsvári prefektúra épületénél lezárták az utat a forgalom elől és háromnegyed nyolctól nyolc óra 20 percig csupán néhány busznak engedtek szabad utat.

A tömeg itt is kormányellenes jelszavakat kiabált. Elhangzott a PSD a vörös pestis!; Kifelé a PSD-vel az országból!, valamint valamiféle túlvilági, kifacsart román-franciasággal üvöltötte néhány tüntető a Liberté, Égalité, nu Amnestié! rigmust is.

Ilyen üresnek is ritkán látni az egyik legforgalmasabb kolozsvári utcát hétfő esteIlyen üresnek is ritkán látni az egyik legforgalmasabb kolozsvári utcát hétfő este

Hírdetés

A tüntetők elállják az egyik városi busz útjátA tüntetők elállják az egyik városi busz útját

A tüntetők a csendőrségnek is üzentek a Nem feledjük augusztus tízedikét! skandálással, valamint az Antena 3 televíziót is elhalmozták „jókivánságaikkal”, de az UDMR magyar PSD! felkiáltás is többször elhangzott.

A Măresti tér felől érkező buszoknak is várniuk kellA Măresti tér felől érkező buszoknak is várniuk kell

A tömeg fél kilenc körül elindult vissza a Memorandisták emlékművéhez, ahol pontban 21 órakor összecsavarták a nagy transzparenst és a tüntetés véget ért.

A Memorandisták emlékművénél néhány ember maradt már csupán, akik kisebb csoportokba verődve még beszélgettek egymással.

Összecsavarják a transzparenst Összecsavarják a transzparenst
Néhány ember kisebb csoportokba verődve beszélget. A tűntetés véget ért.Néhány ember kisebb csoportokba verődve beszélget. A tűntetés véget ért.

(tudósítónktól)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »