Lia Olguţa Vasilescu: kizárt a minimálbér eltörlése

Kizárt a minimálbér eltörlése – szögezte le hétfő este a România tévében Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter magánvéleményének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy a magánszférában meg kellene szüntetni a minimálbért, hisz ilyen intézkedés nem szerepel a kormányprogramban.

„Ki van zárva, hogy eltöröljük az országos minimálbért. Ilyen nincs a kormányprogramban. (…) Eugen Teodorovici az üzleti szférához közelálló magánvéleményének adott hangot. (…) Úgy tudom, hogy az Európai Unióban csak három országban nincs minimálbér. (…) Mindenkinek lehet magánvéleménye, a koalíciónak viszont van egy kormányprogramja és azt alkalmazzuk” – mondta Lia Olguţa Vasilescu.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azt nyilatkozta pénteken a DCNews-nak, hogy nem szerencsés, hogy „fordított helyzet” alakult ki: az államnál többet lehet keresni, mint a privát szférában.

Hírdetés

„Nem kereshetsz többet az államnál, mint a privát szférában. Az államtól amúgy is kapsz egy státuszt, kedvezményeket és a munkádat nem úgy értékelik ki, mint a privát szférában. Vannak ugyan az államnál is ezek a gyerekes kiértékelők, de azok nem olyanok, mint amikor a magánszférában a tulajdonos megnézi, hogy mit dolgoztál. Az államnál adsz ott valamilyen értékelést, amit nem tudsz pontosan kvantifikálni, s mindenkinek nagyon jó minősítése jön ki, tehát csak szuperhősök dolgozunk az adminisztrációban” – magyarázta a miniszter.

Kifejtette: a minimálbérnek csak az állami szektorra kellene vonatkoznia, és azt nem kellene a szabadpiacra is ráerőltetni.

„Azt el tudom képzelni, hogy a magánszférában is adjunk kedvezményeket annak a munkáltatónak, aki egyetlen alkalmazottjának sem fizet az állami minimálbérnél kevesebbet, de hagyni kell őt, hogy saját számításai szerint fizesse munkavállalóit. Amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon” – szögezte le a pénzügyminiszter.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »