Lezuhant helikopter: zajlik a vizsgálat

Lezuhant helikopter: zajlik a vizsgálat

Szemtanúk szerint repülés közben állt le a Moldovai Köztársaságban csütörtökön lezuhant román SMURD-helikopter motorja – közölte Eduard Harunjen ügyvivő moldovai legfőbb ügyész, a baleset miatt indított nyomozás első eredményeit ismertetve. 

smurd1_0_b 

A főügyész elmondta, a chişinăui legfőbb ügyészség a repülésbiztonsági szabályok megsértése miatt indított vizsgálatot az ügyben, amelynek keretében bizonyítékokat gyűjtöttek a helyszínen, és kihallgatták a szemtanúkat. Mint kifejtette, az utóbbiak elmondása szerint a helikopter hajtóműve ki-kihagyott, majd leállt, a pilóták megpróbálták újraindítani, ám próbálkozásuk nem járt sikerrel, így a légi jármű a Haragîş nevű település melletti erdőbe zuhant, ahol felrobbant az üzemanyagtartálya, és kiégett. A légi jármű darabjai több száz méteres sugarú körben szóródtak szét a robbanás nyomán. Mint kiderült, a helikopter pilótáját a chişinăui légi irányítás figyelmeztette, hogy Cahul környékén, ahol a baleset történt, sok a felhő.

A négyfős személyzet – a pilóta, a másodpilóta, egy orvos és egy ápoló – holttestét a helyi törvényszéki orvostani intézetbe szállították, ahonnan a boncolást követően hazaszállították őket Romániába, és tegnap végső búcsút vettek tőlük. Dacian Cioloș kormányfő közölte: a tervek szerint a moldovai ügyészek teljesen átadják a nyomozás vezetését a román katonai ügyészségnek. A román katonai ügyészek és szakértők a hétvégén is a tragédia helyszínén tartózkodtak, hogy összegyűjtsék a helikopter darabjait, és megpróbálják kideríteni a baleset okait. Annyi kiderült, hogy ez a helikopter volt az egyetlen a SMURD állományában, amely nem rendelkezett meteorológiai radarral.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője, a SMURD gyorsmentőszolgálat alapítója a helyszínen elmondta: a pilóta akár meg is szakíthatta volna a küldetést a rossz időjárási viszonyok miatt.

Mint arról beszámoltunk, a Iaşi megyei katasztrófavédelem állományába tartozó helikopter egy moldáv–román–ukrán egészségügyi egyezmény nyomán vett részt moldovai bevetésen. A csütörtöki napon már a második küldetésére indult a Pruton túli országban, egy idős nőt kellett volna Cahulból a fővárosba szállítania, amikor lezuhant. A tragédia konkrét oka egyelőre nem ismert, azonban valószínűsíthető, hogy a heves esőzések miatt zuhant le.

Mint kiderült, az EC 135 típusú helikopter viszonylag új volt: a katasztrófavédelem 2012-ben vásárolta ötmillió euróért. Az utolsó műszaki vizsgálatot idén februárban végezték el rajta, a pilótának, az 53 éves Gavril Dorunak pedig több mint 4000 órányi repülési tapasztalata volt. Doru az Aurel Vlaicu Repülőtiszti Iskolában végzett, egy gyermeke volt.

A másodpilóta, Şocae Voicu 36 éves volt, és 1480 órás repülési tapasztalattal rendelkezett. Két gyermeke volt. A helikopteren tartózkodó orvosnőt Mi­haela Dumeának hívták, 39 éves volt, és a jászvásári orvosi egyetemen tanított. Két gyermeke volt. Az ápoló, a 38 éves Gabriel Sandu 16 éve dolgozott a SMURD-nál, egy gyermeke volt. A tragédia miatt Nicolae Timofti moldovai államfő péntekre gyásznapot hirdetett az országban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »