Lezárult a Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülésszaka Temesváron

Lezárult a Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülésszaka Temesváron

Május 5. és 7. között a temesvári római katolikus püspökségen tanácskoztak a romániai katolikus püspöki konferencia tagjai.

A romániai katolikus püspöki konferencia tavaszi ülésszakának második napján, május 6-án a Temesvárra érkező római katolikus és görögkatolikus főpásztorok a temesvári egyházmegye legismertebb búcsújáró helyét, a máriaradnai kegytemplomot keresték fel, ahol Aurel Percă bukaresti érsek-metropolita mutatott be szentmisét. A jelen lévő püspökök mellett a liturgián több egyházmegyés pap is koncelebrált.

A szentmise zenei szolgálatát az újszentesi római katolikus plébánia Angelis gyermekkórusa, valamint a krassócsörgői és kiskrassói horvát közösségek fiataljai alkotta tamburazenekar és énekkar látta el.

Bevezetőjében Pál József Csaba temesvári megyéspüspök röviden bemutatta a vendégeknek a máriaradnai kegyhely történetét; elmondta, hogy a templomot Szent II. János Pál pápa emelte basilica minor rangra. A főpásztor néhány szóban kitért az év során szervezett egyházmegyei zarándoklatok programjára is.

Azért jövünk ide, hogy jobb emberként térjünk haza. Azért jövünk ide, hogy a Szűzanya oltalmát kérjük. Imádkozzunk Isten Anyjához, hogy adjon az embereknek bölcsességet, hogy némuljanak el a fegyverek és legyen béke. Mert szép, amikor Mária gyermekei békében élnek – mondta szentbeszédében Aurel Percă bukaresti érsek.

*

A romániai katolikus püspöki konferencia tavaszi ülésszakának utolsó napján, május 7-én reggel a római katolikus és görögkatolikus püspökök a temesvári Szűz Mária Béke Királynője görögkatolikus templomban vettek részt szentmisén, amelyet Alexandru Mesian lugosi püspök celebrált.

Hírdetés

A lugosi főpásztor bevezetőjében üdvözölte a püspököket, a lelkipásztorokat és a híveket, majd röviden bemutatta a helyi egyház történetét, múltját és a jelen helyzetet.

Szentbeszédében Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök az evangéliumi részhez kapcsolódóan úgy fogalmazott, Jézust elsősorban tanításaiban, Isten Igéjében lehet felismerni.

Jézus jelenlétének egyik bizonyossága az Ige. Minél tovább maradunk Jézus közelében, annál gyorsabban megtanuljuk felismerni őt akár a felismerhetetlen helyzetekben is. A Szentírás segít felismerni Jézust – fogalmazott a püspök.

A szentmise végén elhangzott beszédében Aurel Percă bukaresti érsek-metropolita megköszönte a hívek támogató imáját, kiemelve, hogy a püspökök a papokkal és a hívekkel közösen alkotják a szent, katolikus és apostoli Egyházat.

A szentmisét követő üléssel lezárult a romániai püspöki konferencia tavaszi találkozója.

A hivatalos közlemény ITT olvasható román és magyar nyelven. 

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »