Lezárult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekházának felújítása Sárkeresztúron

Lezárult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekházának felújítása Sárkeresztúron

Húsz kisgyermek fejlődéséhez járul hozzá nap mint nap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sárkeresztúri Biztos Kezdet Gyerekháza, mely a felújítás után játszóparkkal, fedett babakocsi-parkolóval és kis konyhakerttel várja a családokat. A beruházás az Európai Unió támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A Szeretetszolgálat Sárkeresztúr főképp roma családok lakta részén, a Béke telepen vásárolt ingatlanban európai uniós pályázati forrásból alakította ki a Biztos Kezdet Gyerekházat, mely modern körülmények között várja a három év alatti gyerekeket és családjaikat. Az intézménybe húsz gyermek jár egyik vagy mindkét szülőjével rendszeresen. A Széchenyi utca 25. szám alatt található 106 négyzetméteres családi házban a projekt részeként teljes gépészeti felújítást végeztek, festés és burkolatcsere történt, és a családok számára is használható mosó- és szárítógépek is helyet kaptak az átalakított vizesblokkban. Az udvaron konyhakertet, kis játszóteret és babakocsik számára fedett tárolót alakítottak ki.

Az első ezer nap meghatározó egy kisgyermek életében, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a három év alatti gyerekeknek, várandós kismamáknak, kisgyermekes szülőknek olyan fejlesztő foglalkozásokat, programokat, közösségi eseményeket szervez Biztos Kezdet Gyerekházaiban, amelyek segítik a gyerekeket és a szülőket a hátrányok leküzdésében. A szervezet tapasztalata szerint

A Sárkeresztúron működő Biztos Kezdet Gyerekházban a gyerekek mozgásfejlesztése, kognitív és mentális fejlesztése mellett a szülők is hasznos ismereteket kapnak a gyermekápolás, -nevelés, pénzügyi tervezés, életvezetés területén.

Hírdetés

A gyerekházak ugyanakkor közösségi terek is, ahol a családok számára szerveznek programokat, akciókat, mely során közös célokat találnak és egymást segítő közösséggé válnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. Adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a „Felzárkózó települések” program részeként lakhatási projektet indított és egészségügyi szűréseket végez, elindult a Szimfónia program, valamint a „Fókuszban a gyermek” program és megnyílt a Biztos Kezdet Gyerekház.

A Sárkeresztúri Biztos Kezdet Gyerekház átalakítása, felújítása című
EFOP-2.1.2—16-2019-00156 számú projekt az Európai Unió támogatásával
14,66 millió forintból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »