Lezárult a Határon és korokon átívelő kulturális örökség elnevezésű Interreg projekt

Lezárult a Határon és korokon átívelő kulturális örökség elnevezésű Interreg projekt

Kulturális örökségi helyszínek újultak meg szlovák és magyar települések összefogásával. Az elmúlt három évben a füleki várban, a bátonyterenyei kastélyban, a salgótarjáni Baglyaskőnél és a somoskői várnál zajlottak fejlesztések. Az Interreg programból a partnerek több mint 2,2 millió eurót költöttek erre a célra.

Az egykori városfal utolsó megmaradt bástyájából információs pont jött létre, a Bebek-torony és a valamikori ágyútorony új zsindelyt kapott, a váralján parkoló létesült, a borházból pedig kézműves bemutatóhely lett. Többek között ezek a fejlesztések valósultak meg az Interreg pályázat központi helyének számító Füleken.

Ezt a határhelyzetet, kontaktus zónát fejleszteni abban az irányban, hogy a városi befektetéssel és az uniós támogatással megvalósult fejlesztés egyfajta stimulus is legyen, ösztönözze a helyi vállalkozókat, hogy itt helyben próbálják meg lokalizálni a vállalkozásaikat, és így hozzájárulni a történelmi városmag fejlődéséhez”- nyilatkozta Agócs Attila, polgármester.

Fülek összesen 1,2 millió eurót költött a fejlesztésekre, melynek köszönhetően a Füleki Vármúzeum két új kiállítóhelyiséggel is gazdagodott.

Hírdetés

Az alsó vár területén lévő kisbástyában a környékbeli várakról és a kulturális műemlékekről szolgálnak információkkal a látogatóknak.

„Különböző információs táblákkal, vitrinekkel, régészeti leletekkel, értékes tárgyakkal, másolatokkal van berendezve. Természetesen nem minden van vitrin mögött lezárva, így aki ide betér, nyugodtan megfoghatja, megérintheti ezeket a másolatokat. És fotózkodhat fegyverekkel, fotópanellel”- részletezte Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója.

A házikó mellett hamarosan kenyérsütő kemence és egy őskori kerámiaégető kemence épül, amit a kulturális rendezvények vagy csoportos látogatások során lehet majd kipróbálni.

A közös magyar-szlovák projekt során Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakások, Sátorosbányán a somoskői várhoz vezető út újult meg, a Bükki Nemzeti Parkban, Salgótarján határában pedig a Baglyaskői várnál zajlottak régészeti feltárások.

A projekt célja, hogy a partnerek között egy határon átnyúló idegenforgalmi tengely jöjjön létre a történelmi Nógrádban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »