Lezárták Antal Árpád „terroristaügyét”

Az elöljáró kedden hangfelvételről lejátszotta a 2014 decemberében, az RMDSZ SZKT-ján mondott nyilatkozatát, amely miatt a vádhatóság már akkor hivatalból eljárást indított.

A nyilatkozat így hangzott: „Végül pedig Frunda tanácsos úrnak (Victor Ponta akkori tanácsadójának) szeretném mondani, hogy kérje meg a főnökét, a miniszterelnök urat, utasítsa helytartóját, hogy ne provokálja az erdélyi magyarokat. Mert az, amit Kovászna megye prefektusa tesz, minősíti a miniszterelnök urat is, és hacsak valakinek nem érdeke, hogy a románok és a magyarok Sepsiszentgyörgyön, Háromszéken, Székelyföldön valahol esetleg megint olyan helyzetbe kerüljenek, mint Marosvásárhelyen ’90-ben, akkor egy minimális tiszteletet nyújtsanak az irányunkba”. „Ez egy ártalmatlan, aggódó nyilatkozat volt, a vádhatóság honlapjáról tudtuk meg, hogy eljárást indítottak” – fogalmazott a Krónika szerint a sepsiszentgyörgyi politikus.

A lap felidézi, hogy a magyarellenességéről hírhedt Bogdan Diaconu beadványa nyomán korábban másik eljárás is indult az ügyben, ám abban az esetben sem történt vádemelés. Az ügyészség megállapította, hogy egy politikai nyilatkozat hangzott el, nem volt benne uszítás, hanem „történelmi eseményekre történt utalás, és felhívás, hogy ezek ne ismétlődjenek meg”.

Az ügy azért került a román hatóságok célkeresztjébe, mert a nyilatkozatot rosszul fordították román nyelvre, majd a román sajtó arról beszélt, hogy Antal újabb véres márciussal fenyeget, végül a sepsiszentgyörgyi politikust több román halálosan megfenyegette a Facebook közösségi oldalon.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »