Lezárhatják az MTA kutatóreaktorát

Tizenöt év alatt a hússzorosára emelték a fűtőelemek árát, így az már a világpiaci szintet is megközelíti. Úgy tűnik, az MTA nem járhat jól ezzel.

Három év múlva, 2019-ben lezárhatják az MTA kutatóreaktorát a Világgazdaság szerint. Nincs pénz ugyanis új fűtőelemekre, a helyzet pedig most érte el a csúcspontot: az eladó orosz Tvel tizenöt év alatt több mint a hússzosorára emelte a termék árát. Ez így már megközelíti a világpiaci szintet. Egy múlt évi árajánlat szerint így a 222 fűtőelemre 3,7 milliárd forintot kellene kiadni.

A BME oktatóreaktora is a Tveltől vásárolt a lap szerint, de egyelőre még megúszta. „A mi létesítményünk századakkora teljesítményű, mint az MTA-é, és nem is működtetjük folyamatosan, így a fűtőelemei is lassabban használódnak. Még tíz évig jók” – mondta a Nukleáris Technikai Intézet megbízott igazgatója, Czifrus Szabolcs.

Az MTA bízik a létesítmény további működtetésében annak nemzetgazdasági előnyei miatt, ezért bízik a kormány segítségében. Az idő mindenesetre sürgető, hisz az új fűtőelemek beszerzése is nagyjából egy évet vehet igénybe. A reaktor működési engedélye egyébként jelenleg 2023-ig szólna, a leszerelés pedig a fűtőanyagok elszállítása nélkül is 1,2 milliárd forint lenne, azzal együtt pedig további hatmilliárd mehetne el rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »