Lezajlott a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, megszülettek az eredmények

Lezajlott a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, megszülettek az eredmények

A XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője június 6-7-én, új helyszínen, Gombaszögön került megrendezésre. A verseny egyik célkitűzése az egyes tájegységekhez kötődő mesék, viselet, tájnyelv és tájszavak révén a felföldi kulturális régió néprajzi sokszínűségének megjelenítése.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke köszöntötte a résztvevőket. Megköszönte és gratulált a szervezőknek, hogy a felvidéki magyarság szempontjából fontos helyszínre hozták ezt az eseményt. Örömét fejezte ki, hogy igény van a rendezvényekre, a kultúrára és a személyes találkozásra.

„A népmesemondó verseny ennek egy nagyon jó példája, hiszen van miből merítenünk. Éljünk bárhol is, mi, magyarok összetartozunk, segíthetünk egymásnak, támaszkodhatunk egymásra és tanulhatunk egymástól” – mondta a közművelődési szövetség elnöke.

Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az országos döntőt megelőzően nyolc területi forduló került megszervezésre. Erre a megmérettetésre az arany sávos besorolást elért versenyzők jutottak el. Az idén növekedett a résztvevők száma. A 75 oktatási intézményből 70-en jutottak be az országos döntőbe.

A megnyitó ünnepségen egyperces néma csenddel a tavaly elhunyt Huszár Lászlóra, a verseny egyik megálmodójára, főszervezőjére emlékeztek.

A versenyzők teljesítményét néprajzosokból, előadóművészekből, mesemondókból, és pedagógusokból álló szakmai zsűri értékelte – Badin Ádám, Bukovics János, Illés Gábor, Pintér Zsolt, Sipos Anna, Szénási Veronika, Varga Norbert. A verseny házigazdái Dóczé Mónika és Varga Lia voltak.

Gazdagítva a programot a versenyzők falujuk, szűkebb régiójuk hagyományos étkeiből hoztak ízelítőt.

A jó hangulatról a Sajó Banda gondoskodott, kiegészítve a programot daltanulással, játszóházzal és táncházzal. A Gömöri Kézművesek Társulása jóvoltából pedig kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket és Izolda népi játékaival is játszhattak a résztvevők.

Június 6-án az 1. és 2. kategória versenyzőinek, június 7-én a 3., 4. és az 5. kategória versenyzőinek a Pajtaszínház, valamint a Korona színpad adott otthont.

Hírdetés

Hétfőn a versenyt kísérő program részeként a Kolompos Együttes adott koncertet, illetve Bukovics Jánostól és Pintér Zsolttól hallhattunk felnőtteknek szóló meséket. Kedden pedig, míg a felkészítők részére a szakmai kiértékelés zajlott, a gyermekek sem maradtak program nélkül. Számukra a Paramisi Társulat tartott előadást a kiskakas gyémánt félkrajcárjáról.

Az ünnepélyes díjkiosztáson Varga Norbert folklórkutató, a verseny szakmai rendezője beszédében elmondta: „Mind az egyén, mind a közösség életében egyaránt fontos, hogy időről időre kérdéseket tegyünk fel magunknak és keressük rá a válaszokat. 2010-ben mi azt kérdeztük egymástól Huszár Lászlóval, hogy van-e értelme egy országos népmesemondó versenyt szervezni, aztán 2012-ben azt, hogy nem kellene-e ennek egy saját helyszínt találni?”

Ehhez kellett az a szervezői háttér, amelyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és szakmai partnerként a Hagyományok Háza Hálózat biztosított, és persze kellettek a mesemondók és felkészítőik. Nem volt két egyforma mesemondó, nem volt két egyforma mese, mert a mesemondók egyéniségként tudtak kiállni és a verseny alatt fantasztikusan meséltek, nagyon jó teljesítményt nyújtottak – fűzte hozzá Norbert.

A verseny döntőjében a résztvevők arany, ezüst és bronz sávos minősítést értek el. Az 1. kategória arany sávosai: Benedek Máté, Danyi Valentína, Fodor Olivér, Jakab Alex, Lajtos Anna Aranka, Mocsár Réka, Pavella Lea Zsuzsanna. Az ezüst sávosok: Cservenka Olivér, Erdélyi Ákos, Galko Hanna, Hulitka Donát, Kondáš Dorina, Legát Kinga, Makovínyi Šarlota, Takács Alex, Tóth Mátyás Róbert, Zacpal Melani. A bronz sávosok: Kiss Bence, Korcsmáros Emma, Lakatos Jenifer, Štefanko Natália.

A 2. kategória arany sávosai: Heinrich Zsófia, Miklós Mária Noémi, Néma Noel, Puporka Sofia, Síkeľa Kitti. Ezüst sávosok: Blanár Mátyás, Czajlik Csongor, Gazdag Máté, Hencz Anna Fruzsina, Horňák Júlia, Hugyár Gábor, Kovács Réka, Losonszky Antónia, Nagy Olivér, Németh Anikó, Radics András. Bronz sávosok: Fundárek Nóra, Matenkovič Dávid, Menyhárt Zsolt.

A 3. kategória kiemelt arany sávosai: Marek Patrícia, Mihalovics Zsófia, Oláh Katalin, Varga Zsanett. Az arany sávosok: Bojszko Kevin, Vágvölgyi Orsolya. Az ezüst sávosok: Baranyai Péter, Bohó Gergely, Botos Maté János, Csank Máté, Dóczi Boldizsár, Gazdag Réka, Király Ferdinand, Pleva András Álmos, Szepesi Emília. A bronz sávosok: Asztalos Donát, Csiba Márió, Néma Emese.

A 4. kategória kiemelt arany sávosai: Németh Enikő, Veréb Fanni. Az arany sávosok: Balázs Vivien, Molnár Máté, Tamási Blanka. Az ezüst sávosok: Kendi Fruzsina, Nagy Georgina, Petro Anna, Vass Virág. Az 5. kategória ezüst sávosai: Demko András, Oszoli Valéria.

Különdíj a tájnyelv hiteles megjelenítéséért: Takács Alex (1. kategória. Különdíj a tündérmese műfajának korhoz mért hiteles előadásáért: Erdélyi Ákos (1. kategória). Különdíj a hagyományos mesemondás hiteles közvetítéséért: Marek Patrícia (3. kategória), Mihalovics Zsófia (3. kategória), Varga Zsanett (3. kategória), Németh Enikő (4. kategória).

Köteles László, a Csemadok általános alelnöke köszönetet mondott a gyerekeknek és felkészítőiknek, illetve a szülőknek, akik bizalmat szavaztak anyanyelvi iskoláinknak.

Az idei verseny bezárásra került, de folytatjuk a jövő évi, XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versennyel.

(Máté Gyöngyi)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »