Lexus NX 300h: főszerepben az alternatív meghajtás és a dizájn

Lexus NX 300h: főszerepben az alternatív meghajtás és a dizájn

A Lexus városi crossovere, az NX tavaly esett át egy szépítőkúrán, a ráncfelvarrás enyhén módosította a modell külsejét. A lényeg nem változott: az érdekes és feltűnő dizájnt ebben az esetben is a luxussal és hibrid meghajtással kombinálták. Milyen a gyakolatban?

Néhány hét sem telt azóta, hogy csodáltam a nagyobb RX robusztus megjelenését. Szerencsére ugyanez elmondható a kisebb NX-ről is, amelynél a hatalmas orr-rész dominál. Nekem a kisebb crossover sokkal inkább bejött, mivel a Lexus ebben az esetben is igazolta, hogy a dizájn terén sokkal inkább a látványautók, mintsem a szériagyártású modellek híve.

Az NX 300h csomagtere alapban 555 liter, a csomagtér padlója alatt még találunk néhány rekeszt apróságok tárolására, de a lényeg, nem hiányzik a manapság már egyre nagyobb ritkaságnak számító pótkerék. Igen, a csomagtér nem tartozik a legnagyobbak közé, épp ellenkezőleg, de aki hibrid meghajtású modellt akar, annak egyszerűen számolnia kell azzal, hogy az alternatív meghajtás több helyet foglal el az autóban.

Annak ellenére, hogy városi crossoverről van szó, meglepően tágas tér áll rendelkezésre az utastérben. A hátul utazók sem panaszkodhatnak semmire, télen értékelni fogják a hátsó ülések fűtését. Ahogy a prémiumkategóriás autóknál megszokott, az autó minden részében a luxus és a tökéletes kivitelezés dominál. A minőségi bőr- és műanyag elemek mintha összeolvadnának, szerves egységet alkotnak, az autó minden része tapintásra is rendkívül kényelmes.

S míg manapság a gyártók inkább a minimalizmus hívei akarnak lenni, s csökkentik a műszerfalakon a vezérlő gombok számát, addig a Lexus ezen a téren saját, a trendektől független utat választott. Az NX-ben valóban masszív az utastér, aki még soha nem ült Lexusban, az hosszú percekig fogja figyelni a vezérlőgombok sokaságát. A műszerfalról nem hiányzik a kedvencem se, a klasszikus, stílusos óra.

Hírdetés

A számtalan vezérlőgomb kezelését meg lehet szokni, s idővel talán a médiarendszer vezérlésére szolgáló érintőfelület kezelése is simán menne valakinek, én viszont többszöri próbálkozás után sem tudtam megszokni.

Amit a Lexustól csak egy jó poénként tudok venni, az a középső könyöklőbe rejtett kis tükör. Először azt hittem, itt is valami kis rakodótér rejlik, de nem. Hölgyeim és uraim, akinek nem lenne elég a két napellenzőbe rejtett tükör, az még ebben a kis piperekükörben is nézegetheti magát.

A meghajtás alapja egy 2,5 literes benzines, négyhengeres motor. Mind a négy kerék meghajtásáról két elektromotor gondoskodik. A motor CVT-váltóval, vagyis folyamatosan változó áttételű váltóval működik, hat virtuális sebességfokozat áll rendelkezésre. Nekem kicsit letargikusnak tűnt a váltó, ám a CVT-től nem is várhatunk csodákat, mert ez teljesen más alapon működik mint a klasszikus, ismert váltók.

Az autógyártók hibrid meghajtású modellek fejelsztésébe fektetett energiája lassan megtérül, hiszen fogyasztásukkal már megkörnyékezik a dízelek fogyasztását. A gyártó által meghatározott 5,3 literes átlagfogyasztást viszont beteljesületlen álom szintjén marad. Városban a hibrid meghajtás segít elérni a hat liter körüli átlagot, országúton vagy sztrádán, amikor az embernek nagyobb távolságokat kell megtennie, simán elérik a 8–9 litert. Nekem 7,5 liter körüli átlagot sikerült elérnem száz kilométeren.

Azt, hogy milyen energia és erő rejlik a motorházban, a Sport üzemmód bekapcsolása után érzékeljük a leginkább. Ilyenkor meglódul a járgány, dinamikusabban tudunk előzni, de nem ez az, ami igazán jellemző lenne az NX-re. A Lexus kisebb crossovere nem a sportos vezetésről szól, inkább azoknak fog tetszeni, akik szeretik a kényelmet és a luxust, mert ezt a két dolgot korlátlan mennyiségben kínálja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »