Levették a sepsiszentgyörgyi városháza tornyáról a román zászlót

Eltávolították a sepsiszentgyörgyi városháza tornyáról a román zászlót, amelyet a román csapatok 72 évvel ezelőtti bevonulása alkalmából rendezett ünnepség idejére tűztek ki.

A zászló levételéről a tartalékos román katonák Kovászna megyei szervezetének elnöke Ioachim Grigorescu számolt be az Agerpresnek. Az ezredes „kihívónak” nevezte a helyi önkormányzat eljárását és hozzátette, hogy kérni fogják a törvény módosítását úgy, hogy a települések polgármesteri hivatalainak tornyára kötelező módon legyen kitűzve a román zászló.

Antal Árpád polgármester a múlt héten azt közölte, hogy a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül az évforduló napján kitűzhetik a román zászlót a polgármesteri hivatal tornyára, de a tavaly visszahelyezett toronydísz műszakilag lehetetlenné teszi, hogy huzamosabb ideig zászló díszítse a tornyot, ezért egy nap után le is kell venni.

A sepsiszentgyörgyi polgármester az Agerpresnek elmondta, hogy a törvény pontosan leírja, hogy hová és milyen zászlókat kell kitűzni, és reméli, hogy a törvény Sepsiszentgyörgyön is érvényben van. Antal ugyanakkor azt is hozzátette, hogy amennyiben valóban törvénymódosításra kerül sor, akkor reméli, hogy a parlament úgy módosítja azt, hogy az épület homlokzatán Románia és az Európai Unió zászlaja mellett helye lesz a városzászlónak és a magyar közösség zászlajának is.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »