Levette a napirendről a kormány az azonosító számok bevezetését

Levette a napirendről a kormány az azonosító számok bevezetését

Szerdai ülésén a kormány az előterjesztő Denisa Saková (Smer) belügyminiszter javaslatára levette a napirendről az azonosító számok bevezetését, amelyek a születési számokat váltanák fel.

„A miniszter asszony megegyezett Richard Raši (Smer) informatizációért felelős miniszterelnök-helyettessel, hogy összehívják a közigazgatás digitalizációjáért felelős kormánytanácsot, és újra megvitatják a javaslatot”

– jelentette ki Petar Lazarov belügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette, a lépés oka, hogy minél transzparensebb legyen a javaslat, kiszűrjék a problémás pontokat, megelőzve ezzel a felesleges politikai vitákat.

Hírdetés

A javaslat visszavonását a Slovensko.digital platform is kérte, azt állítva, hogy „bonyolult megoldásról van szó, amely csak a pénzt fogja nyelni, miközben semmi szükség rá”.

„A belügyminisztérium fontosabb dolgokkal törődhetne, például az elektronikus ügyintézés javításával, ugyanis tartós gondok vannak a rendszerrel” –  jelentette ki Ľubomír Illek, a Slovensko.Digital Polgári Társulás tagja.

A belügy állítása szerint a születési számok nem megfelelőek a mai informatikai rendszerek számára, ezért azonosító számokra cserélné őket. Indoklása szerint az egyik ok a születési számok kiadása során előforduló tévedések, ami miatt duplicitás keletkezik.

A születési számokat 1954-ben vezették be, a tárca állítása szerint 2053-ra gondot jelent majd újakat generálni a duplicitások miatt, emellett az azonosító számok segítségével jobban lehet védeni a személyi adatokat. A teljes átállást 2030-ig kellene lebonyolítani, előtte egy átmeneti időszakban a régi és az új rendszer párhuzamosan működne.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »