Levendulás sörpárlatot is lehet kóstolni a hétvégén Tihanyban

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Tihanyban a Pünkösdi Pálinka Pikniket a hosszú hétvégén. A rendezvényen idén először kóstolhatják a látogatók a Legendás Ház levendulás sörpárlatát. A párlatról Illisz László, a tihanyi Legendás Ház egyik alapítója beszélt.

A Pünkösdi Pálinka Pikniken évről évre a legjelentősebb hazai pálinkafőzők, és párlatkészítők jelennek meg, így lesz ez idén is – mondta Illisz László, a tihanyi Legendás Ház egyik alapítója.

“Ez a tihanyi nyárnak a legfontosabb nyitórendezvénye, ez a most hétvégén megrendezésre kerülő Pünkösdi Pálinka Piknik.

Hírdetés

A sör most már második éve helyi védettségű termék, ebben csak Tihanyban termett, gyűjtött levendulát lehet ízesítésként felhasználni, és az ebből készülő párlat is ugyancsak helyi védettségű termékként jelenik meg a mostani pálinkapikniken” – mesélte Illisz László.

A levendulás sör egy szűretlen búzasör alapra készül – mesélte Illisz László, ezt a Legendás Ház partnere, a Kapucinus sörfőzde készíti Késmárki Kata serfőző asszony receptúrája alapján. A sör bécsi malátát, citrakomlót, és kandiscukrot tartalmaz, ebbe kerül bele a sör érlelése során a levendula, nem is akárhogyan. A tihanyi levendulásban összegyűjtik a virágot, megszárítják, majd a Balaton déli partján egy különleges eljárással elporlasztják.

“Egy nagy acéllapra helyezik a száraz virágot, folyékony nitrogénnel megfagyasztják, majd ebben az állapotában nagyon finom porrá őrlik.

A levendula kicsit kesernyés ízét balanszírozza a citrakomló citrusos íze, és a cukorral egy nagyon harmonikus egységet alkot” – mondta Illisz László, hozzátéve, hogy ebből készült el tavaly ősszel próbaképp ez a párlat, amit nem lehet pálinkának nevezni, bár ugyanolyan eljárással készül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »