Léván interaktív erdei iskola létesül

Léván interaktív erdei iskola létesül

LÉVA. A szlovák erdészeti vállalat a magyarországi somoskői Ipoly Erdő szervezettel közösen dolgozik az interaktív erdei iskolán. A cél, hogy növeljék a lakosság környezetvédelmi tudatát és érdeklődését az erdők iránt. Az „Erdei Iskola mint egy interaktív könyv az erdőről és az erdészetről“ projekt Léván valósul meg.

„A projekt fő célja, hogy növelje a határ menti régió természeti szépségeinek vonzerejét és látogatottságát, emellett a környezetvédelmi tudat erősítése és a természettudományos műveltség növelése is a célok között szerepel” – magyarázta Marian Staník, a szlovák állami erdészeti vállalat vezérigazgatója.

A projektnek köszönhetően a szlovák oldalon, Léván hozzák létre a Erdei Iskolát 4100 négyzetméternyi területen, amely az erdei pedagógia és a környezetvédelmi nevelés szlovákiai központja lesz. A projekt újdonsága abban rejlik, hogy össze akarják kapcsolni az elméleti oktatást a gyakorlati, erdei bemutatókkal. Az óvodás és iskoláskorú gyermekekkel „erdei pedagógusok“ foglalkoznak.

Hírdetés

A koncepció tanulmányi kirándulásokat, látványos bemutatókat, gyakorlati műhelyfoglalkozásokat tartalmaz, továbbá az erdő egyes elemeinek megismertetését. Az objektum területe több mint 1000 négyzetméter.

Az erdei iskolát miniarborétum veszi körül, amelyben a szlovákiai erdők leggyakoribb fa-és bokorfajtái találhatók majd. Hűsölőt is építenek, és információs táblákat helyeznek el a területen. Az erdei iskolához zöld ösvény vezeti a látogatókat.

A magyar oldalon Somoskőn Látogatói Központot és Erdei Iskolát létesítenek több mint 5900 négyzetméternyi területen. A projekt tervezett költségvetése csaknem 1,5 millió euró, ennek 85 %-át uniós forrásokból fedezik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »