Leváltották a gyámügyist a gyerekhalál miatt

Évek óta a gyermekvédelem látókörében volt a család, mégsem tudták megmenteni a kislányt, aki másfél évesen, súlyosan lesoványodva halt meg.

Előbb fegyelmi büntetést kapott, majd csütörtökön leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályának vezetőjét a másfél éves kislány éhhalála miatt – számolt be róla a Velvet. A csontig fogyott kislány májusban vesztette életét, halála kiszáradás, illetve súlyos alultápláltság miatti heveny légzési és keringési elégtelenség miatt következett be. Az édesanya, J. Médea évek óta a gyermekvédelem látókörében volt: előző kapcsolataiból is született fia és lánya, de őket korábban az apjuknál helyezték el, mivel szintén hiányos ellátásuk miatt folyamatosan épültek le szellemileg és fizikailag. A nő harmadik lánya 2013-ban szintén rendkívüli mértékben lesoványodott, de végül óvodába került, ahol kapott rendesen enni, így a súlya normalizálódott. A másfél éves kislánnyal is foglalkoztak elvileg, de az anya minden kapcsolatot megszakított a gyermekjóléti szolgálattal, idén márciustól pedig már az orvossal sem konzultált.

Az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a védőnő nem hibázott, az pedig, hogy a gyermekorvos felelős-e, június végén derülhet ki. A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának Gyámügyi Osztálya munkajogi eljárást indított, majd megállapította a vezető felelősségét, aki ezért fegyelmit kapott. Csütörtökön aztán le is váltották őt, míg a gyámügyi szakintéző magától lemondott. Korábban beszámoltunk róla: nem a megfelelő jelzést küldte a gyermekjóléti szolgálat a gyámhivatalnak, és a gyermekek családból történő kiemelésére senki nem tett javaslatot. Lázár János miniszter korábban azt mondta, nem a gyermekvédelmi rendszer tehet a másfél éves lány haláláról. A kormány ugyanakkor három büntetőfeljelentést is tervezett tenni a gyöngyösi gyermekhalál ügyében.

Az Egri Járásbíróság május 21-én rendelte el a szülők előzetes letartóztatásba helyezését. Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják őket. Kiskorú veszélyeztetése miatt korábban már indult eljárás a 36 éves anya ellen, akkor megúszta pénzbüntetéssel és felfüggesztett szabadságvesztéssel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »