Leváltották a CIA bécsi kirendeltségének vezetőjét

Leváltották a CIA bécsi kirendeltségének vezetőjét

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, ismertebb nevén a CIA leváltotta pozsonyi kirendeltségének vezetőjét, mert nem vette elég komolyan az amerikai bécsi nagykövetség alkalmazottain megmutatkozó “Havanna-szindrómát” – közölte pénteken a The Washington Post. A CIA nem kommentálta az információt.

Bécsben több amerikai diplomatánál és családtagjainál is ismeretlen egészségügyi probléma különös tünetei jelentkeztek. A The Washington Post szerint a CIA helyi kirendeltségének vezetője hitetlenkedve fogadta ezeket a panaszokat. Felettesei azonban úgy vélték, hogy alábecsüli a Havanna-szindróma veszélyességét, ezért elmozdították pozíciójából. Az amerikai lap szerint a vezetőség ezzel üzent a többi központnak, hogy komolyabban vegyék a fenyegetést.

A bécsi kirendeltség vezetőjének elmozdítása mindenesetre elég kemény lépés, lévén, hogy Európa egyik legfontosabb CIA-posztjáról van szó. Bécs nem NATO-tag, és a világ titkosszolgálatainak nagy része “képviselteti magát” az osztrák fővárosban.

Hírdetés

A Havanna-szindrómát Kuba fővárosáról nevezték el. Havannában 40 amerikai diplomata és családtagjaik panaszkodtak ugyanazokra a tünetekre, ímíg Kubában teljesítettek szolgálatot: fejfájás, látás- és halláskárosodás, kimerültség, emésztőrendszeri problémák. Sokan egy kubai fejlesztésű hanghullám-alapú fegyverre gyanakodtak, amelynek hatása áthalad a falakon és távolról is bevethető. Az elméletet azonban sosem igazolták. 2019-ben azonban bizonyították, hogy a Havanna-szindróma csökkenti az érintettek kognitív funkcióit is.

Kutatók agyi elváltozásokat mutattak ki a Kubában szolgálatot teljesítő diplomatáknál

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »