Letöltendő fogházra ítélték az állatkínzó párt

Letöltendő fogházra ítélték az állatkínzó párt

Az állatvédők szerint enyhe a büntetés, aminek nincs visszatartó ereje. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

A bíróság mindkét vádlottat 4-4 hónap fogházbüntetésre és egy év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítéli.

Állatkínzókra mondta ki az ítéletet a nyíregyházi bíróság. A vádlottak olyan brutális körülmények között tartották Fülöp nevű kutyájukat, hogy az eb az állatvédők beavatkozása ellenére is elpusztult. A nagycserkeszi pár a kutya nyakára szoros zsinórt kötött, amely átvágta a szöveteket, emiatt a felismerhetetlenségig torzult az állat feje.

Fülöp kutya nem csak a megkínzóinak az áldozata, hanem a mai magyar állategészségügyi ellátórendszernek az elégtelenségének az áldozata.

A Jobbik elégedetlen az ítélettel, az ellenzéki párt törvényt is módosítana, hogy a jövőben olyan büntetéssel sújthassák az állatkínzókat, hogy annak visszatartó hatása legyen.

„Ezzel az ítélettel szembeköpték az egész magyar állatvédelmet, szembe köptek minden magyar állatvédőt és azt erősítették meg az emberekben Magyarországon, hogy jelenleg nincsenek törvények nincsen retorziója annak, ha valaki súlyos bűncselekményt követ el” – mondta Egyed Zsolt, a párt országgyűlési képviselője.

A magyar állatvédők országos szervezetének elnöke is enyhének tartja a pár hónapos szabadságvesztést. Mészáros Gabriella más területen is állami beavatkozást szorgalmaz az állatok érdekében. Például sürgős szükség lenne egy országos ivartalanítási programra, mert ennek hiányában a több tízezer kóbor kutya csak szaporodik.

„Civil erőforrásból nem tudunk megvalósítani 30 ezer kutyának az ivartalanítását, ez alsó hangon 600 millió forintba kerül, plusz az ehhez hasonló apparátus. Nagyon fontos megérteni, hogy amíg az állam nem avatkozik be és nem valósítja meg az országos ivartalanítási programot, addig nem fogja elérni a kutya a hozzá méltó mértéket” – fogalmazott Mészáros Gabriella a Magyar Állatvédők országos szervezetének elnöke.

A végül elpusztult Fülöp kutya kezeléseire az állatvédők csaknem 800 ezer forintot költöttek. Ezt polgári peres úton követelhetik a kutya egykori gazdáitól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »