Letöltendő börtönt kértek a volt józsefvárosi jegyzőre

Letöltendő börtönt kértek a volt józsefvárosi jegyzőre

Letöltendő börtönt kért a vádat képviselő ügyész a vesztegetéssel vádolt Xantus Juditra, Józsefváros volt jegyzőjére hétfőn a Fővárosi Törvényszéken.

Az iratokból, valamint az ügyész perbeszédéből kiderült, hogy Kocsis Máté (Fidesz–KDNP), Józsefváros polgármestere azután tett feljelentést 2010-ben, hogy feljegyzést kapott munkatársaitól a hivatali korrupcióról keringő hírekről. Xantus Judit erre úgy reagált, ő maga is feljelentést tett, miután egyre több helyről hallotta, hogy egy „Zsolti nevű rendőr” pénzért engedélyeket tud venni az önkormányzattól.

Az ügyész a perbeszédében azzal vádolta Xantus Juditot, hogy 2010-ben a jegyzői referensén, a másodrendű vádlotton, D-né V. Katalinon keresztül 1,5 millió forintot kért egy nagyvállalkozótól azért, hogy az önkormányzat megadja a tulajdonosi hozzájárulást a Négy Tigris piaccal szemközti volt Ganz-telepen lévő egyik épület ügyében indult eljárásban. K. Béla – aki Kocsi Máté vallomása szerint a kerület legnagyobb adóbefizetője és az ügy harmadrendű vádlottja – több épület tulajdonosa volt az egykori Ganz-telepen, és szerette volna átépíteni az egyik csarnokot. Ehhez kellett az önkormányzat mint tulajdonostárs hozzájárulására is, amit azonban nem kaptak meg, ezért a tulajdonostársak pertársaságra lépve keresetet nyújtottak be az önkormányzat ellen.

Közben változás történt a kerület élén: 2009-ben lemondott a városrészt addig vezető Csécsei Béla, akinek utódja Kocsis Máté lett. A tulajdonosi hozzájárulást valamennyi kérelem esetében 2010 áprilisában kiadta az önkormányzat a jegyző előterjesztésére. Az ügyész elmondta, hogy ugyanannak az épületnek az építési engedélyének kiadásáért egymillió forintot kért és kapott Xantus Judit. A jegyző és K. Béla között a jegyzői referens, D-né V. Katalin és a vállalkozó cégének ügyvezetője, a negyedrendű vádlott, F. Edit közvetített. A telefonlehallgatási anyagok bizonyítják a korrupciós bűncselekmény elkövetését – emelte ki a vádhatóság képviselője a tárgyaláson.

Az ügyész – bizonyítottság hiányában – ejtette a vádnak azt a részét, miszerint a vesztegetés részeként K. Béla cége kétmillió forintos támogatást nyújtott 2010-ben Szurdi Miklós és akkori felesége, Xantus Barbara – a volt jegyző lánya – cégének, ami az Aida Elton John-féle musicalét vitte színre a Margitszigeten és Szegeden.

Xantus Judit korábban azzal érvelt, nem ő döntött a tulajdonosi hozzájárulások megadásáról; az építési engedélyezési eljárást nem is a józsefvárosi, hanem az erzsébetvárosi önkormányzat folytatta le. Az építési engedély kiadásakor már a felmentési idejét töltötte, ezért nem életszerű, hogy bármit is el tudott volna intézni.

Az ügyészség a volt jegyzőre, a referensre, a vállalkozóra és az ügyvezetőjére kért letöltendő börtön. A védői perbeszédekre a nyári ítélkezési szünet után, szeptember 16-ától kerül sor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »