Létkérdés az anyanyelvű felsőoktatás – Elballagtak a Partiumi Keresztény Egyetem végzősei Nagyváradon

Létkérdés az anyanyelvű felsőoktatás – Elballagtak a Partiumi Keresztény Egyetem végzősei Nagyváradon

Szombaton tartották a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem 2018–2019-es tanévének ünnepélyes zárását.
Reggel az oktatási célokat szolgáló két főépületben ejtették meg a két kar – a Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar – szakonkénti búcsúztatóit.

Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodájának tájékoztatása szerint ezek után a végzősök és oktatóik – élükön az egyetem vezetőivel – énekszóval ballagtak át az egyetemi templomként is szolgáló nagyvárad-újvárosi református istenházába, ahol a Szózat eléneklése után ünnepi istentisztelet kezdődött, igét Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor hirdetett.

Hírdetés

Prédikációjában frappáns közvetlenséggel mutatott rá a keresztényi lét és elkötelezettség, valamint a jelenkor kihívásai és árnyoldalai közötti összefüggésekre.

A meghívottak köszöntése során Szomor Abigél egyetemi lelkész üdvözölte az egyházi, társadalmi, politikai élet megjelent képviselőit, a felsőoktatási testvérintézményektől érkezett vendégeket, nem utolsósorban pedig a hallgatókat és hozzátartozóikat, az oktatókat és érdeklődőket.

Az egyetemet alapító Pro Universitate Partium Alapítvány (PUPA) elnöke, Tőkés László EP- képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke széles történelmi és társadalmi merítésű köszöntőbeszédében mintegy állóképét festette meg annak a jelennek, amibe az elmúlt három évtizednyi küszködés, tervezgetés, építkezés nyomán jutottunk – különös tekintettel anyanyelvű oktatásunk mostani állapotára, helyzetére, nem hallgatva el a főként külső okokra vezethető kudarcokat sem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »