Letiltotta az EMMI egy színháztörténész nyilatkozatát

Letiltotta az EMMI egy színháztörténész nyilatkozatát

Megakadályozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy egy színháztörténész elmenjen a Hír TV műsorába – derül ki Weiszer Alinda Faceboook-posztjából.

Mint a műsorvezetőnő írja, szerettek volna meghívni egy szakértőt, hogy a színésznők helyzetéről szóló írásáról beszélgessenek vele.

 „Elfoglalt szakember, hosszan egyeztettünk. Mire találtunk időpontot, még gyorsan írt egy levelet a munkahelye, az Országos Színháztörténeti Intézet fenntartójának, az EMMi nek. Ahonnan indoklás nélkül azt a választ kapta, hogy a szereplést nem támogatják.”

Weiszer Alinda egyúttal megkérdezi Balog Zoltán miniszterről, hogy őszerinte ez a tilalom segíti-e a kultúra terjesztését, és használ-e a minisztérium által (mindenki forintjaiból!) fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvánulhatnak meg szakemberként.

Hírdetés

 A riporter arra is kíváncsi, hogy a tárca ez irányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólásszabadsághoz.

Az EMMI-nél a mostani eset a jelek szerint nem kivételnek, hanem főszabálynak számít:

üzemszerűen bojkottálják a a Simicska Lajos érdekeltségében álló médiumokat, a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet is, válasz csak a legritkább esetben érkezik tőlük.

A tárca több újságírónkat még a sajtólistájáról is levette, hogy lapunk tudósítói még a sajtóközleményekről és a sajtótájékoztatókról se szerezzenek tudomást. Emiatt egyik kollégánk eddig 112 (!) alkalommal írt e-mailt a minisztériumnak, jelezve, hogy szeretné, ha visszakerülne a sajtólistára, ám egyetlen alkalommal sem kapott választ.

A minisztérium eljárása miatt tavaly decemberben feljelentést tett Tényi István, hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, igaz, ismeretlen tettes ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »