Letette Borut Pahor a hivatali esküt

Letette Borut Pahor a hivatali esküt

Egy nappal hivatalba lépése előtt, pénteken letette az esküt Borut Pahor, Szlovénia újabb öt évre megválasztott elnöke. A beiktatási ünnepség késő délután kezdődött a szlovén nemzetgyűlésben, ahol a szlovén függetlenség és egység december 26-i ünnepnapjáról is megemlékeztek a résztvevők.

Borut Pahor ünnepi beszédében kiemelte, hogy minden szlovén legjobb elnöke akar lenni. „Szeretném ha büszkék lennének rám és az országra (…) arra fogok törekedni, hogy mindenki büszke legyen szeretett hazánkra, a gyönyörű Szlovéniára” – mondta. Úgy vélte: mindenki szent joga és kötelessége egy olyan befogadó társadalom létrehozása, amelyben mindenki helyet kap, függetlenül attól, mennyire más. Nem kényszer az egység, de amennyiben szükséges lesz, törekedni fog rá – fogalmazott.

Mint mondta: kellenek a politikai viták és érvelések, ugyanakkor fenn kell tartani egy bizonyos mértékű bizalmat, bárbeszédet és együttműködést, amely lehetővé teszi az összefogást a sorsdöntő pillanatokban.

Kiemelte, hogy Szlovéniának reformokra van szüksége, hogy fenn tudja tartani a jóléti államot. A külpolitika terén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szlovéniának továbbra is az Európai Unió tagállamainak „magjához” kell tartoznia és ugyanazt az álláspontot képviselnie, amelyet eddig is.

Borut Pahor vezette az elmúlt öt évben a legnépszerűbb politikusok listáját Szlovéniában. A baloldali politikus a szlovéniai elnökválasztás második fordulójában november 12-én a szintén függetlenként induló, baloldali Marjan Sarecet utasította maga mögé: Pahor a szavazatok 52,94 százalékát, míg Sarec a voksok 47,06 százalékát szerezte meg.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, aki elnyerte második mandátumát.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »