Letette a hivatali esküt az újraválasztott szlovén elnök

Letette a hivatali esküt az újraválasztott szlovén elnök

Egy nappal hivatalba lépése előtt, pénteken letette az esküt Borut Pahor, Szlovénia újabb öt évre megválasztott elnöke. A beiktatási ünnepség késő délután kezdődött a szlovén nemzetgyűlésben, ahol a szlovén függetlenség és egység december 26-i ünnepnapjáról is megemlékeztek a résztvevők.

Borut Pahor ünnepi beszédében kiemelte, hogy minden szlovén legjobb elnöke akar lenni. „Szeretném, ha büszkék lennének rám és az országra. … Arra fogok törekedni, hogy mindenki büszke legyen szeretett hazánkra, a gyönyörű Szlovéniára” – mondta. Úgy vélte: mindenki szent joga és kötelessége egy olyan befogadó társadalom létrehozása, amelyben mindenki helyet kap, függetlenül attól, mennyire más. Nem kényszer az egység, de amennyiben szükséges lesz, törekedni fog rá – fogalmazott.

Kiemelte, hogy Szlovéniának reformokra van szüksége, hogy fenn tudja tartani a jóléti államot. A külpolitika terén azon meggyőződésének adott hangot, hogy Szlovéniának továbbra is az Európai Unió tagállamainak „magjához” kell tartoznia, és ugyanazt az álláspontot képviselnie, amelyet eddig is.

Borut Pahor vezette az előző öt évben a legnépszerűbb politikusok listáját Szlovéniában. A baloldali politikus a szlovéniai elnökválasztás második fordulójában, november 12-én a szintén függetlenként induló, baloldali Marjan Sarecet utasította maga mögé: Pahor a szavazatok 52,94 százalékát, míg Sarec a voksok 47,06 százalékát szerezte meg.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, aki elnyerte második mandátumát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »