Letartóztatásokkal ijesztik el a hazatérni vágyókat a szíriai hatóságok

Legalább 38 Libanonból Szíriába hazatérő embert tartóztattak le a szíriai hatóságok korábbi ellenzéki tevékenységük miatt – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán.

A hazatérőket a szíriai hatóságok azzal vádolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011-ben kitört felkelés idején kormányellenes tüntetéseken vettek részt. A brit székhelyű emberi jogi szervezet szerint a letartóztatottak Szíria különböző térségeiből származnak, például az ország nyugati részében található Homszból, a középnyugati Hamából, és akad köztük damaszkuszi is.

Hírdetés

Bizonytalannak nevezte a letartóztatottak sorsát az OSDH, szóvivőjük pedig hozzátette, a szíriai hatóságok mostani lépése a környékbeli országokban menekültként élő szíriai családok százait tántoríthatja el a hazatéréstől. A libanoni hatóságok régóta együttműködnek szíriai kollegáikkal a Libanonban élő szíriai menekültek hazatelepítésében.

A libanoni kormány adatai szerint tavaly júliustól idén november elejéig több mint 87 ezer szíriai tért haza, további másfélmillió menekült pedig még mindig Libanonban van, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint azonban az országban élő szíriai menekültek száma kevesebb mint egymillió.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »