Letartóztatási parancsot adtak ki a volt argentin államfő ellen

Letartóztatási parancsot adtak ki a volt argentin államfő ellen

A volt államfő ellen „hazaárulás” címén folyik eljárás, amiért megállapodott Teheránnal, hogy az AMIA zsidó központ elleni merénylet megrendelésével vádolt magas rangú iráni tisztviselőket az argentin bírák Teheránban hallgassák ki, miután ezt Buenos Airesben nem tudták megtenni. A vád Alberto Nisman ügyész által 2015 januárjában írt jelentésén alapszik, akit négy nappal később holtan találtak meg, golyóval a fejében.

Cristina Fernandez de Kirchner, Argentína első női elnöke volt
Forrás: AFP

Kirchnert októberben megválasztották szenátornak, december 10-én kell hivatalba lépnie. A letartóztatási parancs érvényesítéséhez előbb a törvényhozásnak fel kell függeszteni a mentelmi jogát. Ehhez a szenátus kétharmados többségére van szükség, amelynek rendkívüli ülését Mauricio Macri elnöknek kell összehívnia.

Argentína történelmének legsúlyosabb merényletében 1994. július 18-án felrobbantották az argentínai zsidó szervezetek, közöttük az AMIA kulturális központ Buenos Aires-i székházát. A támadásban 85 ember halt meg és több százan sebesültek meg.

A merénylet elkövetését máig sem vállalta senki magára, nem is tisztázták, de Izrael és a vizsgálattal megbízott argentin bírák Iránt vádolják.

Iránnal 2012-ben kötötték meg a paktumot, és az akkori ellenzék véleménye ellenében az argentin parlament is jóváhagyta. Az iráni parlament azonban nem fogadta el, és így nem is lépett életbe. Cristina Kirchner az üggyel kapcsolatban „nagy bírósági botrányt” emlegetett, „melynek célja, hogy megfélemlítsék az ellenzéket” – mondta.

Cristina Kirchner ellen hűtlen kezelés és pénzmosás címén több más eljárás is folyamatban van.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »