Leszámolna a rossz hitelekkel a CIB anyabankja

A tervek szerint a menedzsment a megugró profit arányában csökkenő, ám értékben emelkedő osztalék kifizetését tervezi.

Európa leghatékonyabb bankjává válna új, négyéves stratégiája alapján az Intesa Sanpaolo – mondta a bankcsoport éves jelentésével egybekötött befektetői tájékoztatóján Carlo Messina, a bank vezérigazgatója.

A CIB anyabankja a tavalyi évet 3,813 milliárd eurós nettó profittal zárta, ami 23 százalékos növekedés éves alapon. A bankcsoport 2021-re már 6 milliárdos nettó eredménnyel számol, a tőkearányos nyeresége (ROE) a tavalyi 7,9 százalékról 12,4 százalékra emelkedne. A tervek szerint a menedzsment a megugró profit arányában csökkenő, ám értékben emelkedő osztalék kifizetését tervezi: az osztalék 2018-ban a nyereség 85 százaléka lehet, ez mérséklődik majd évente 5 százalékponttal 2021-re 70 százalékra.

A jövedelemszerkezetben egyre nagyobb részt képvisel majd a nettó díj- és jutalékbevétel, ami az elmúlt évben 6 százalékkal 7,735 milliárd euróra nőtt, ám a stratégia utolsó évében e soron már 10 milliárd eurót várnak. Ezzel 2021-ben az üzleti eredménynek immár 48 százalékát adják majd az innen származó bevételek a 2017-es 45 százalék után. A hitel/betét mutató a tavalyi 96,7 százalékról 89,8 százalékra csökken a tervek szerint.

Hírdetés

Az 50,9 százalékos költség/bevétel arányt 45,4 százalékra akarják leszorítani 2021-ig, ezzel Európa leggazdaságosabban működő nagybankja lenne az Intesa. Mindennek része lesz az is, hogy az eddigi több-brandes márka az üzleti terv végére az anyabank neve alatt egyesül. A terv az üzleti bevételek 4 százalékos évi átlagos növekedésével számol.

A nem fizető hitelek (NPL) állománya a 2016-os 58,1 milliárd euróról 51,3 milliárdra csökkent.Ugyanakkor a nettó NPL-ráta 5,9 százalékos aránya már jobb, mint a bank 2017–19-es üzleti tervének végére meghatározott 6 százalékos arány. Messina a legfontosabb célnak nevezte a nem fizető állomány további tisztítását, aminek azonban – mint kihangsúlyozta – nem szabad a részvényesi értéket csökkentenie.

A bankcsoportnál 2021-ig 1,5 milliárd eurót akarnak megspórolni az üzleti folyamatok átalakításával – ebben csaknem 1100 fiók bezárása is szerepel. Így 2021 végére 2980 fiók lesz Olaszországban. A kieső egységeket az új multichanel megoldásokkal operáló eljárásokkal tudják majd pótolni, az IT-fejlesztésre és az üzleti folyamatok bővítésére 5,8 milliárd eurót terveznek áldozni. A stratégia szerint a pénzintézetnek számottevően el kell mozdulnia a vagyonkezelés felé, miközben jelentős bankbiztosítási fejlesztésekbe kezdenek – elsősorban a gépjármű-biztosítások terén lépnének előre.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »