Lesz pénz a vizes beruházásra

Lesz pénz a vizes beruházásra

Megállapodás született Barót tanácsának legutóbbi ülésén arról, hogy a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) beruházásainak egy részéről lemondanak, és azokat inkább a Saligny-program által valósítják meg.

A tanácstagok Szakács László alpolgármestert bízták meg azzal, hogy képviselje az önkormányzatot az Aquacov Közösségek Közötti Társulás gyűlésén, és ott jelezze: a város csak részben kíván élni az általuk a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban megnyert, Barótot is érintő beruházással. Azért kell részben visszalépni – magyarázata Benedek-Huszár János polgármester –, mert a fejlesztéseket a Sa­ligny-programon keresztül ők maguk valósítják meg.

Hírdetés

Barót több évvel ezelőtt jelezte az Aquacov társulásnak, hogy részt szeretne venni az összesen százmillió euró értékű POIM-os pályázatban. Az viszont csak a Baróthoz tartozó falvak vízrendszerének kiépítését tartalmazta, ezért amikor megjelent a Saligny-program, éltek a lehetőséggel, és Bibarcfalva, valamint Bodos számára szennyvízhálózatra is pályáztak, ám ahhoz, hogy azt az épülő 122-es megyei út alatt tudják megvalósítani, a vízrendszer kialakítását is csatolták. Így a két projekt között – Bibarcfalva főutcáján 544 méter főnyomóvezeték és 2128 méter elosztóvezeték – átfedés van. „Kérni kell tehát, hogy ezeket a részeket kivegyék a POIM-os programból, hiszen erre megvan a finanszírozás a Salignyben” – mondotta a határozat-tervezet ismertetése során a városvezető.

Hasonlóképpen sikeres volt a baróti víz és szenny­víz, valamint csapadékvíz-elvezető rendszer bővítésére benyújtott pályázat, amire 26 millió lejt költhetnek a Saligny-programban kapott pénzből. A két projekt ez esetben is bő ötezer méteren fedi egymást, tehát azt a részt is ki kell venni a POIM-os pályázatból.

Benedek-Huszár János arról értesítette a tanácstagokat, a Saligny-program beruházásának közbeszerzési eljárása már elindult, és a hónap folyamán valószínűleg a kivitelező neve is ismert lesz.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »