Lesújtott a tél Olaszországra

Lesújtott a tél Olaszországra

Itália egyes részein már rügyeztek a fák, amikor hatalmas erővel megérkezett Szibériából a Burán ciklon vasárnap. A szél erejét jól érzékelteti, hogy Velencében kidöntötte a szigetet a szárazfölddel összekötő Szabadság-híd egyik pillérjét, a város így több órára elzárva maradt a külvilágtól. Torinóban a hatalmas havazás miatt le kellett állítani a Juventus-Atalanta meccset, de az igazi ítéletidő csak éjszaka érkezett meg. A Burán délebbre húzódott, és hétfő reggel egész Közép-Olaszországot hótakaróval fedte be. Fehérbe öltözött Róma, a Vezúv vulkán, az Ischia-sziget, de még szokatlan módon Nápolyban is havazott. Az autópályákon több helyen rosszak voltak az útviszonyok, például az A16-os Nápoly-Canosa autopálya Grottaminarda kijáratát hótorlaszok miatt le kellet zárni. Különösen nehéz helyzetben vannak Marche megyében a 2016-os földrengés által sújtott területek lakói. Az átmeneti konténerlakások nehezen „állják a havat”, vízvezetékeik pedig befagyhatnak.

Az olasz főváros és környéke annak ellenére bénult meg teljesen a havazás miatt, hogy a meteorológusok előre figyelmeztettek a ciklon érkezéséről. A római polgármesteri hivatal környezetvédelmi biztosa, Pinuccia Montanari Facebook bejegyzésében arra kérte a római lakosokat, hogy „ha csak tehetik, ma maradjanak otthonaikban, s csak akkor mozduljanak ki, ha feltétlenül szükséges”. Kimozdulni egyébként nem is olyan könnyű Rómában, az autóbuszok közül például téli gumiabroncs hiányában több is a garázsban vesztegel.

http://mno.hu/

Az Olasz Katasztrófavédelem az ítéletidő miatt rendkívüli ülést tartott, és bevetették a katonaságot is az utak megtisztítására. Ennek ellenére vonatok és a repülőjáratok is órákat késtek a menetrendhez képest, s ezek a csúszások aztán Róma után egész Olaszország közlekedésében problémákat okoztak. Virginia Raggit, a város polgármesterasszonyát közben folyamatos kritikák érik, mert ahelyett, hogy a „sót szórná” az utakon, Mexikóban van egy klímaváltozással kapcsolatos találkozón. Az ellenzék szerint nem készítette fel megfelelően a várost a szokatlan időjárásra.

A havazást azért sokan ámulattal fogadták, mert nem mindennapi látvány a Kolosszeum vagy a Szent Péter-bazilika fehér köntösben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »