Lesújtott a Florence hurrikán

Lesújtott a Florence hurrikán

A hurrikán több helyen okozott áramkimaradásokat és áradásokat. Észak-Karolina államban több mint 370 ezren maradtak áram nélkül péntek reggel.

Elérte a partot a Florence hurrikán helyi idő szerint reggel negyed nyolckor az észak-karolinai Wrightsville Beach közelében – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) pénteken.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán egyes, azaz legalacsonyabb kategóriába sorolt Florence-t óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérhetik. Az Egyesült Államok délkeleti részén, az atlanti partvidéken tomboló trópusi vihar óránként 9 kilométert tesz meg, és sebessége tovább csökkenhet, ahogy a szárazföld belseje felé halad – hívta fel a figyelmet az NHC.

El #HuracanFlorence inundaciones en la costa este de #EEUU Aquí imagenes de la "storm surge" o marejada ciclónica en #CarolinadelNorte (via @MeteoExpress ) #Florence #Hurricane @ElTiempoes pic.twitter.com/ZlhcMd7igW

— Don Caturrito (@DonCaturrito) September 14, 2018

A hurrikán már most több helyen okozott áramkimaradásokat és áradásokat. Észak-Karolina államban több mint 370 ezren maradtak áram nélkül péntek reggel

– közölték helyi tisztségviselők. A közműszolgáltatók arra számítanak, hogy emberek millióinak kell nélkülözniük az elektromosságot, és a helyreállítási munkák hetekig tarthatnak majd.

Hírdetés

A 30 ezer lakosú New Bernben több mint 100 embert mentettek ki a hatóságok, miután a víz elárasztotta a külvárost. Jacksonville egyik hoteljéből legalább hatvan embert evakuáltak, mert a szél megrongálta a tetőt.
Sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

The canopy of this BP gas station in Topsail Beach, North Carolina, collapsed overnight as strong winds from Hurricane Florence moved through. The storm continues to pound the Carolina coast with heavy wind and torrential rain.

Live storm updates: https://t.co/boiBgEU39M pic.twitter.com/y6WJYq4d8s

— CNN Breaking News (@cnnbrk) September 14, 2018

Brandon Locklear meteorológus szerint

a következő két-három napban nyolc hónapnyi csapadékmennyiség zúdulhat le a térségben.

Bár a hurrikán ereje négyesről egyesre csökkent, a helyi hatóságok aggódnak. Roy Cooper észak-karolinai kormányzó csütörtöki sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy a vihar nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, így az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet. A Florence változatlanul életveszélyes – mondta Cooper.

Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia, Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. A térségbeli államok hatóságai mintegy 1,5 millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el part menti otthonaikat. A vihar mintegy tízmillió embert érinthet.

A közeledő Florence hurrikánról és az ideiglenesen elszállásolt családokról készült képeket ITT lehet megtekinteni.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »