Leshetjük, mikor lesz új 3-as metró: még a pótlási terveket is eltörölték

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által meghirdetett tendert, amelyben a metrópótlás idején szükséges buszkapacitást rendelték volna meg.

A hatóság honlapján szerdán közzétett határozat szerint a jogorvoslati eljárásban megállapították, hogy

az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért a döntőbizottság megsemmisíti a június 15-e után született előzetes tájékoztatót és valamennyi, a közbeszerzési eljárás során ez után keletkezett dokumentumot és döntést.

Emellett a KDB 40 millió forint bírságot szabott ki az ajánlatkérőre.

A BKK a tendert azért hirdette meg, hogy a 3-as metró felújításának ideje alatt a buszos pótlás biztosított legyen. Erre az időszakra ugyanis 150 csuklós autóbuszt kell forgalomba állítani. A társaság júliusban közölte, hogy megindult a buszok megrendelésére vonatkozó eljárás.

Korábbi tervek szerint a BKV 110 Solaris típusú csuklós buszt vásárolt volna 9,7 milliárd forintból, a fennmaradó 40 buszt pedig más vonalakról csoportosították volna át.

Tarlós István korábban arról beszélt, amíg nem lesz Budapesten a 150 jármű, egy kapavágást sem tehetnek. A pályázat felfüggesztését Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a főpolgármester viszont ígéretet kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy segíteni fogja a projektet.

A tender megsemmisítésével beláthatatlan, hogy mikor tudnak ténylegesen nekiállni a 3-as metró felújításának.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »