Lerohanták a kommandósok a fegyveres túszejtőket

A biztonsági erők szombaton megrohamozták azt az éttermet a bangladesi fővárosban, Dakkában, ahol előző este fegyveresek túszokat ejtettek, legalább hat támadót megöltek, tizenhárom túszt, közte külföldieket kiszabadítottak – közölte a helyi rendőrség.

A nyolc támadó péntek este előbb tűzpárbajt vívott a biztonsági erőkkel, majd behatolt a Holey Artisan nevű étterembe, Gulsan diplomatanegyedben, és túszul ejtették a bent lévő mintegy harmincöt embert. Az utcai tűzharcban meghalt egy rendőr, egy másik pedig később halt bele sérülésébe. További tizenöt rendőr megsebesült. A biztonsági erők megpróbáltak tárgyalni a túszejtőkkel, de ez kudarcba fulladt, közben a szembenállók szórványosan lövéseket adtak le egymásra. Szemtanúk szerint ez a patthelyzet órákig tartott.

A bangladesi tévéállomások beszámolója szerint szombat reggel hatósági kommandós roham indult a túszok kiszabadítására. Az akció fegyverropogással és robbanásokkal kezdődött. A műveletben katonák is részt vettek, a környéken legkevesebb hét páncélos jármű és több mentő sorakozott.

Tuhin Mohammed Maszud alezredes, a kommandós egység parancsnoka kijelentette, hogy hat terroristát lelőttek, az étterem főépületét megtisztították, a műveletük még tart. Hozzátette, hogy a túszok között is vannak „veszteségek”, részletekkel azonban nem szolgált. A kiszabadított emberek között van egy japán, aki megsebesült, továbbá két Srí Lanka-i. A támadók közül néhányat őrizetbe vettek.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta a felelősséget a terrormerényletért. Az Iszlám Állam a dzsihadista szervezethez köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy ő követte el a támadást. Az Amak szerint több mint húsz embert öltek meg a fegyveresek. Ezeket az adatokat független forrásokból nem lehetett megerősíteni.

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »