„Lépjünk ki a megszokottból!” – Meglepetés püspöki látogatás a pécsi Szent Erzsébet-plébánián

„Lépjünk ki a megszokottból!” – Meglepetés püspöki látogatás a pécsi Szent Erzsébet-plébánián

Urunk megkeresztelkedése ünnepén, január 10-én Felföldi László megyéspüspök a pécs-kertvárosi Szent Erzsébet-templomban mutatott be szentmisét. Az ünneplő közösség nevében Pavlekovics Ferenc plébános üdvözölte a főpásztort, aki váratlanul érkezett a plébániára azzal a céllal, hogy a mindennapok egyszerű valóságában találkozhasson a hívekkel.

Elmondta, azért csengetett be ezen a napon váratlanul a plébániára, hogy a legtermészetesebb módon is megismerje a híveket. Hozzátette, a közeljövőben szeretné meglátogatni az egyházmegye minden közösségét.

Az ünnepi szentmise kezdetén a megyéspüspök megáldotta a vizet és a sót.

Felföldi László homíliájában is hangsúlyozta a megszokottból való kilépés fontosságát. „Jézus három órát volt a kereszten, három évig tanított, és harminc évig csöndesen dolgozott. Ennek a harminc évnek a lezárása, határa a mai ünnep, amikor Krisztus kilép a csöndből, a készületből. Az ő megkeresztelkedésének cselekedetében mindenkinek meg kell találnia a saját élethelyzetének megfelelő történetet arra vonatkozóan, hogy mikor mozdult ki utoljára a megszokott állapotból. Ugyanis az ember sokszor akkor veszíti el nagyszerűségét, amikor nem tud kilépni az állandóságból.”

A főpásztor ezzel kapcsolatban elmondta, személyes életében a megszokottból való kilépés aktuális kérdéssé vált, miután a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből megérkezett a Pécsi Egyházmegyébe, hogy megkezdje püspöki szolgálatát. „Jó azt tudni, hogy az új helyzetben Isten erőt ad. Jézus mellénk áll, általa pedig Isten szeretete van mellettünk! […] Hinnünk kell, hogy Isten mellénk állt ott, a Jordán folyóban, és így tesz ma is – mindegy, milyen emberek vagyunk és honnan jöttünk. Ez az, ami rendezni fogja életünket. Isten segíteni fog, csak bízzunk benne!”

Hírdetés

Végül arra kérte a híveket Felföldi László püspök, hogy legyenek hálásak azokért, akik mellettük állnak: a tanárokért, nevelőkért, a családjukért, a szülőkért, a nagyszülőkért. „Legyünk hálásak azokért, akikre számíthatunk! Döntsünk, ne féljünk beállni Jézus folyójába, mert ott a békénk és Istentől kapott ajándékunk! Figyeljünk arra is, hogy kik mellé kell odaállni, mert Isten azért van mellettünk, hogy mi is mások oldalára álljunk! Kik azok, akiket erősíteni kell, akár egy telefonnal, akár azzal, hogy az időnkből adunk nekik, mert szeretetünk biztonságát és erejét szánjuk nekik?”

„Te vagy az én szeretett Fiam” (Mk 1,11). Nincs ennél szebb üzenet! Ha ott vagyunk életünk folyójában, és Krisztus mellett döntöttünk, akkor meg fogjuk hallani Isten nekünk szóló üzenetét: Te vagy szeretett teremtményem, gyermekem, akiben kedvem telik! – biztatott Felföldi László a pécsi Szent Erzsébet-plébánián bemutatott szentmisén.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »