Lenyűgöző videó segítségével sétálhatunk körbe egy fényűző pompeji villában

Lenyűgöző videó segítségével sétálhatunk körbe egy fényűző pompeji villában

Miután a dél-olaszországi Irpinia régiót 1980-ban sújtó, Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés Pompeji ősi romjait is megrongálta, a hatóságok felkértek egy nemzetközi kutatócsoportot, hogy segédkezzenek a romok alapos dokumentálásában. 

Miután a dél-olaszországi Irpinia régiót sújtó, Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés Pompeji ősi romjait is megrongálta, a hatóságok felkértek egy nemzetközi kutatócsoportot, hogy segédkezzenek a romok alapos dokumentálásában.

A svéd Pompeii Projectet 2000-ben indították el abból a célból, hogy a város egy teljes, Insula V 1 nevű blokkját tanulmányozzák. 2010 óta a Lundi Egyetem Régészeti és Ókortörténeti Intézetének munkatársai dolgoztak a projekten, új megközelítéssel, amelynek keretében egyesítették a régészeti leleteket, a fotókat, valamint a helyszínen felvett adatokat, hogy ezek segítségével 3d-s modelleket alkossanak a romokról. 

„Az új technológia tradicionálisabb módszerekkel történő ötvözésével részletesebb és pontosabb leírást tudunk adni Pompejiről, mint bármikor korábban” – mondta  Nicoló Dell’Unto, a Lundi Egyetem kutatója. A tudósok feltártak többek között az i. sz. 79-ben bekövetkezett pompeji katasztrófa idejéből származó padlófelületeket, részletes tanulmányokat készítettek az épületfejlesztés történetéről, letisztítottak és dokumentáltak három, egykori tulajdonosaik gazdagságára utaló ingatlant, egy fogadót, egy mosodát, egy pékséget és számos kertet. Megállapították, hogy az egyik kertben a szökőkútból még akkor is folyt a víz, amikor a láva és a hamu már elárasztotta Pompejit. 

A kutatók emellett találtak teljesen érintetlen rétegeket is. Egy boltban például három, áttetsző gipszkristályból készült, épen maradt ablakra bukkantak. A víz- és csatornahálózat elemzésével lehetővé vált a korabeli társadalmi kapcsolatok felvázolása, többek között az a körülmény, hogy a kiskereskedők és az éttermek mennyire függtek a gazdag családoktól a vízellátás tekintetében, és hogy ezzel kapcsolatban hogyan javult a helyzet a szörnyű végkifejlet felé közeledve. 

A szervezet honlapján a teljes blokk 3D-s modelljeiről is láthatók már videók, Caecilius Iucundus hatalmas házát azonban teljes egykori pompájában is megcsodálhatjuk (még részletesebb videóért ide kattintson).


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »